vacunació a Israel i el Regne Unit
CoMB MÓN PROFESSIONAL MÓN SANITARI

Prop de 400 professionals es connecten als webinars del CoMB sobre l’estratègia de vacunació a Israel i el Regne Unit

Davant de la variabilitat dels programes de vacunació contra la COVID-19 que cada Estat ha posat en marxa i de la manca d’un subministrament continuat i equitatiu de vacunes arreu del món, el Col·legi va voler oferir informació de primera mà sobre el desenvolupament de les estratègies de vacunació d’Israel i el Regne Unit, dos dels països que abans van posar en marxa les seves campanyes de vacunació i que han assolit taxes de cobertura vacunal més elevades. Per això, va organitzar dos webinars, els passats dies 3 i 11 de març: el primer, de la mà del cap de departament de Malalties Infeccioses de l’Hospital Carmel de Haifa (Israel), Gabriel Weber, i el segon, amb el metge català i professor de Farmacoepidemiologia a la Universitat d’Oxford (Regne Unit), Daniel Prieto-Alhambra. El president del CoMB, Jaume Padrós, va donar la benvinguda a les dues sessions telemàtiques, que van sumar prop de 400 assistents. Al final de cada ponència, els convidats van debatre amb els caps dels serveis de Medicina Preventiva i Epidemiologia dels hospitals Vall d’Hebron i Clínic, Magda Campins i Antoni Trilla (tots dos vocals de la Junta del CoMB) i amb el cap de Medicina Interna de l’Hospital Municipal de Badalona i secretari del CoMB, Gustavo Tolchinsky.

 

La vacunació a Israel

Durant la sessió “La vacunació enfront de la COVID-19 a Israel: estratègia, implementació i impacte”, Gabriel Weber va fer una actualització molt interessant dels resultats obtinguts fins el moment a la campanya de vacunació a Israel. Va atribuir-ne els bons resultats (bàsicament, la reducció dràstica de casos greus i d’ingressos hospitalaris) a diversos factors, però, principalment, al fet que Israel és un país amb només 9 milions d’habitants i que compta amb un sistema de salut molt desenvolupat i descentralitzat. D’altra banda, va recordar que les autoritats van aconseguir importants acords amb la farmacèutica Pfizer per obtenir un gran nombre de dosis de la seva vacuna. 

Tot i aquest escenari prometedor, segons l’infectòleg, Israel també ha de fer front als recels de diversos col·lectius, especialment entre els joves i entre les comunitats religioses jueva ortodoxa i l’àrab israeliana, i a la complexitat política del seu territori.

“Estem molt contents d’estar vacunats, però hem d’insistir molt que, de moment, seguirem amb el distanciament i la mascareta”, va insistir Gabriel Weber, que va mostrar la seva preocupació per l’efecte que poden tenir les noves variants del virus.

 

L’estratègia del Regne Unit

A través del seminari “Impacte de l’estratègia vacunal enfront de la COVID-19 al Regne Unit” i de la mà de Daniel Prieto-Alhambra, els assistents van poder accedir a informació documentada i molt ben comentada pel metge català sobre la campanya de vacunació britànica i el seu impacte. Tot i que el govern britànic es troba, probablement, entre els que pitjor van gestionar la primera onada de la pandèmia, Prieto-Alhambra va reconèixer que la implementació de la campanya vacunal, ha estat “espectacular” per la rapidesa i l’eficàcia amb la qual s’està duent a terme.

Prieto-Alhambra va destacar com a un dels fets diferencials de l’estratègia de vacunació engegada al Regne Unit el fet que les autoritats britàniques (amb l’assessorament d’un grup d’experts que havien desenvolupat un model matemàtic) apostessin per allargar el període de temps entre l’administració de les dues dosis, per tal d’assolir una major cobertura de població vacunada almenys amb una dosi.

A escala mundial, Prieto-Alhambra va insistir a destacar, d’altra banda, la gran fita que ha suposat el fet que hagi estat possible passar, en tan sols 104 dies, de la primera seqüenciació del virus SARS-COV-2 a injectar la primera vacuna. “Ara el que cal és seguir fent recerca: sobre l’impacte epidemiològic i individual de la vacunació, sobre la vigilància d’efectes adversos i sobre noves variants”, va afirmar. El metge va manifestar la seva preocupació pel risc d’aparició de noves variants del virus a zones del món on hi ha poc control de la pandèmia. “Ens hauríem de centrar molt més a vacunar la població dels països pobres”, va lamentar. 

 

Accés als webinars complets.