El CoMB als mitjans
CoMB

El CoMB als mitjans

Tercera onada COVID-19

Davant l’augment de casos de COVID-19 que va tenir lloc a partir del desembre de 2020, i fins al febrer de 2021, i també amb motiu de la celebració de les eleccions al Parlament de Catalunya, diverses veus del Col·legi de Metges de Barcelona  (CoMB) van alertar sobre la importància de mantenir les mesures de prevenció i lluita contra la propagació de la malaltia i sobre el perill d’avantposar l’activitat econòmica a la salut pública. Portaveus com el president del CoMB, Jaume Padrós; el vicepresident, Jaume Sellarès, i els vocals, Antoni Trilla i Magda Campins, van fer declaracions a televisions com TV3, TVE, La Sexta, Antena 3, Betevé i La Xarxa; ràdios com Catalunya Ràdio, RAC1, Cadena SER i COPE Catalunya i Andorra; agències com EFE, Europa Press i Agència Catalana de Notícies; diaris com La Vanguardia, Ara, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui, El País, ABC i La Razón; publicacions sanitàries com DiarioMédico.com, ConSalud.es i Eldiaridelasanitat.cat, i mitjans digitals com Eldiario.es, Público.es, Nius.com, Vilaweb.cat, NacióDigital.cat, CrónicaGlobal.com, ElNacional.cat, ElMón.cat, TotBarcelona.cat, MetrópoliAbierta.com i LaRepública.cat.

 

Estratègia de vacunació

Al gener, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va posar en marxa un formulari, en col·laboració amb el Departament de Salut, per facilitar l’accés a la vacunació de la COVID-19 a tots els professionals en actiu que exerceixen al sector privat (consultes professionals i centres mèdics). El director general corporatiu del CoMB, Marc Soler, va fer declaracions sobre aquesta notícia a La Vanguardia, DiarioMédico.com i TV3, entre d’altres mitjans. 

Els col·legis professionals de l’àmbit de la salut van publicar, també al gener, el  vídeo conjunt #JoEmVacuno per promoure la vacunació enfront de la COVID-19. La notícia va sortir publicada a les televisions TV3 i Betevé, les agències EFE i Europa Press; les publicacions especialitzades Eldiaridelasanitat.cat i DiarioMédico.com, i les publicacions electròniques ElPeriódico.com, LaVanguardia.com, Ara.cat i LaRepública.cat, entre d’altres.

El CCMC, amb el suport d’ISGlobal, va fer públic al febrer el manifest Vacunes: un bé públic universal, en el qual demanava  millorar la capacitat de producció i distribució global de les vacunes per a la COVID-19. Van recollir la notícia la televisió La Xarxa; l’agència EFE; el diari El Punt Avui i les publicacions electròniques LaRepública.cat i CatalunyaDiari.cat, entre d’altres. 

També al febrer, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19 (GCMSC), promogut per ISGlobal i el CoMB, va publicar el seu segon informe, que tractava sobre la immunitat enfront del SARS-CoV-2. La notícia va aparèixer a les agències EFEEuropa Press; la publicació especialitzada RedacciónMédica.com i les publicacions electròniques NacióDigital.cat i LaRepública.cat, entre d’altres.

Finalment, al març,  Jaume Padrós va reclamar al Ministeri de Sanitat, en nom de la Junta de Govern del CoMB, que la vacuna d’AstraZeneca s’apliqui també a persones més grans de 55 anys. La notícia va sortir publicada a televisions com TV3 i Betevé; ràdios com RAC1; agències informatives com Europa Press, EFE i Agència Catalana de Notícies; diaris com La Vanguardia, Ara, El Periódico, El Punt Avui, Diari de Girona, La Mañana, Regió 7 i Segre, i mitjans electrònics com Vilaweb.cat, NacióDigital.cat, ElMón.cat, TotBarcelona.cat, LaRepública.cat i 20Minutos.es, entre d’altres.

 

Fundació  Galatea 

Amb motiu del cansament i malestar psicològic que ha acumulat el personal sanitari durant el primer any de la pandèmia, diverses notícies han parlat sobre la Fundació Galatea i sobre el servei de telesuport psicològic que ofereix.  Així, durant el mes de gener i febrer, van aparèixer notícies  sobre aquest tema i declaracions del director de la Fundació Galatea, Antoni Calvo, a les televisions TV3 i La Xarxa; les emissores Catalunya Ràdio i RAC1; les agències EFE i Europa Press; els diaris La Vanguardia, El País, Ara, El Periódico i La Razón; els mitjans especialitzats DiarioMédico.com, ActaSanitaria.com, Infosalus.com, GacetaMédica.com i RedacciónMédica.com, i les publicacions electròniques, ABC.es, DiarideBarcelona.cat, ElPlural.com i ElConfidencial.com, entre d’altres.  

 

COVID-19 i deontologia

La presidenta de la Comissió de Deontologia del CCMC, Monsterrat Esquerda, ha fet diverses entrevistes durant el desembre de 2020 i el gener de 2021 a mitjans de comunicació com La Vanguardia, El País, El Punt Avui o La Mañana on exposa l’aproximació deontològica que s’ha dut a terme durant la pandèmia provocada per la COVID-19, especialment en l’aproximació al dol que genera.

 

Fake news antivacunes

El CCMC va col·laborar amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) amb la revisió de l’informe Continguts en plataformes i xarxes socials amb un discurs contrari a la vacunació de la COVID-19, en el qual aquesta institució alerta sobre la presència a les principals plataformes de vídeo i a les xarxes socials d’un discurs contrari a la vacunació contra la COVID-19. Així, durant el mes de febrer, aquesta notícia va aparèixer a les televisions TV3 i Betevé; a les agències Europa Press i Agència Catalana de Notícies; al diari Ara, i a les publicacions electròniques ElNacional.cat, LaRepública.cat, Nius.com i NacióDigital.cat, entre d’altres. 

 

Actes de les Juntes Comarcals

Diversos actes celebrats les darreres setmanes han comptat amb la participació de les Juntes Comarcals del CoMB, com ara el lliurament dels Premis Sanitat Osona i les beques d’investigació; l’edició d’un llibre sobre els hospitals de Manresa al segle XX; el 19è premi Simeó Selga del Rotary Club de Manresa-Bages; la 3a edició de Ciència per Nadal a Sabadell, i la creació del Comitè per la Sanitat del Vallès Occidental. Aquestes notícies han aparegut a mitjans com El 9 Nou, Regió 7, NacióManresa.cat, ManresaDiari.cat, MónTerrassa.cat, DiarideSabadell.com o PuntVallès.com, entre d’altres. 

 

LLEI DE L’EUTANÀSIA

Al gener, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va fer públic un comunicat davant l’aprovació de la llei orgànica de l’eutanàsia, on es reafirmava en la línia del Document de Posició L’assistència a persones en situació de final de vida. Al març, amb l’aprovació de la llei al Congrés dels Diputats, el director del Servei de Responsabilitat Professional i l’Àrea de Praxi del CoMB, Josep Arimany, i el president de la Comissió de Deontologia del CoMB, Josep Terés, també van fer declaracions al respecte. Van recollir la notícia les televisions TV3 i 324; les agències EFE, Europa Press i Agència Catalana de Notícies; el diari La Vanguardia; els mitjans sanitaris DiarioMédico.com, Eldiaridelasanitat.cat  i IMMédicoHospitalario.com, i els mitjans electrònics Eldiario.es, ElMón.cat, LaRepública.cat i Información.es, entre d’altres.