OBITUARIS

Joan Corbella i Roig (1945-2021)

El psiquiatre de Catalunya

Gran comunicador, amb elegància, presència, però també humilitat i capacitat d’escolta, el doctor Corbella va començar a fer aparicions en un programa de TV3 gairebé per casualitat, però de seguida es va guanyar l’admiració i el reconeixement de la gent que el veia a la tele, sobretot per la seva manera planera i propera de donar resposta a les consultes que li feien. Aquest mateix estil el va utilitzar en els seus escrits i els seus diversos llibres adreçats a donar pautes i consells pel benestar emocional, per millorar la relació de parella, per saber tractar els fills, entre altres temes relacionats amb la salut mental.

També vaig tenir l’honor de treballar amb ell i “ajudar-lo” en la seva consulta del carrer Aribau. Si fa no fa, escrivia en els seus llibres el que també explicava a les persones que atenia. Hi anaven de tots els llocs de Catalunya. De fet, podem dir que el doctor Corbella era el psiquiatre de Catalunya. I m’alegro que fos així. Especialment, en un moment en el qual es començaven a publicar llibres d’autoajuda, començaven a estar de moda els remeis alternatius de tota mena i es començava a perdre la por a anar al psiquiatre.  

A banda de tenir una bona formació com a psiquiatre, també sabia com guanyar-se la confiança de les persones que atenia. Es preocupava molt de cuidar el vincle i la relació metge-malalt, com potser havia après a fer del seu pare, també metge de professió. 

Gràcies, Joan Corbella, per les teves lliçons.

 

Jordi Blanch i Andreu, Psiquiatre