OBITUARIS

Josep Baselga i Torres (1959-2021)

El doctor Josep Baselga, oncòleg barceloní de reconeixement internacional, va morir a causa d’una malaltia neurodegenerativa fulminant. S’ha mort una persona extraordinària i apassionada per tot el que feia, per la seva professió i per la seva família.

Vaig conèixer el doctor Baselga quan jo era estudiant d’últim curs de medicina i ell resident de Medicina Interna a l’Hospital de la Vall d’Hebron (HUVH). En ell vaig veure una passió pel coneixement mèdic i dels fonaments de les malalties que em va fascinar. Posteriorment va marxar als Estats Units per fer la residència de Medicina Interna i en Oncologia Mèdica al Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC). Va tornar a Barcelona l’any 1996 per crear un departament d’Oncologia a l’HUVH. Vaig tenir la sort d’incorporar-me al seu equip el 1997. La creació del departament d’Oncologia de l’HUVH va aconseguir posar Barcelona i el Vall d’Hebron al mapa internacional del tractament i de la recerca del càncer. L’any 2010 va passar a dirigir el Centre de Càncer del Massachusetts General Hospital i el 2013 el MSKCC. En els últims anys va liderar la divisió de medicines per al càncer en la companyia AstraZeneca.

Escollit president de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica i de l’Associació Americana d’Investigació de Càncer (AACR), va fer en les dues societats canvis fonamentals per afrontar els reptes actuals.

El Dr. Baselga tenia una gran dedicació als seus malalts i els transmetia coratge per lluitar contra la malaltia.

Josep, gràcies pel teu llegat. Gràcies pel teu pas per aquest món, ens has donat entusiasme pel que fem cada dia. 

 

Josep Tabernero