Jaume Ferran i Clua

El doctor Ferran i Clua immunitza una dona contra la ràbia.

CoMB CULTURA I SOCIETAT

2021, any dedicat al doctor Jaume Ferran i Clua, descobridor de la vacuna del còlera i impulsor de la medicina de laboratori

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) dedicarà l’any 2021 a commemorar la figura del doctor Jaume Ferran i Clua (1851-1929), metge i bacteriòleg català que, entre d’altres mèrits científics, va descobrir la vacuna del còlera. D’aquesta manera, el Col·legi aprofita la campanya de vacunació contra la COVID-19 que s’està duent a terme enguany per posar en relleu i reivindicar la trajectòria d’aquest professional, cabdal en la història recent de la medicina per la seva contribució en la recerca i obtenció de vacunes contra diverses malalties.

Jaume Ferran i Clua va néixer l’1 de febrer de 1851 a Corbera d’Ebre (Tarragona), fill del metge del poble. Estudià Medicina a Barcelona i posteriorment s’establí a Tortosa, on va exercir com a metge titular i oftalmòleg entre 1874 i 1887, i on començà a interessar-se per la fotografia microscòpica i pels estudis de Pasteur. Quan el 1884 esclata una epidèmia de còlera a les ciutats franceses de Marsella i Toló, l’Ajuntament de Barcelona envia Ferran amb una comissió de metges per analitzar l’epidèmia i proposar mesures de prevenció. A la tornada, el doctor Ferran i Clua investiga sobre el vibrió colèric i aconsegueix una vacuna eficaç inoculant-lo per via subcutània, assajant primer en conills i després en ell mateix i els seus col·laboradors i familiars. 

En esclatar un brot de còlera a València l’any 1885, és cridat per la Diputació provincial per aplicar la seva vacuna en la població. La inoculació comença a Alzira el mes d’abril, en el que constitueix la primera campanya de vacunació universal que es va fer amb una vacuna bacteriana obtinguda en laboratori. Entre les més de trenta mil persones vacunades, la taxa de mortalitat va ser molt menor que entre les no-vacunades.

 

Desconeixement injust

Malgrat que hi ha carrers que porten el seu nom en diverses ciutats i pobles de Catalunya, algunes escoles i instituts que s’anomenen Doctor Ferran, el nostre científic no te el grau de coneixement entre la societat catalana que el seu prestigi científic i les seves contribucions justificarien.

És molt probable que la cruel campanya de descrèdit que va patir Ferran en vida, persisteixi, encara que d’una manera diferent en l’actualitat. Ferran va ser sotmès a una campanya de premsa denigradora mentre els homes més destacats en ciència del nostre país miraven cap un altre lloc.

Amb la declaració de 2021 com a “Any Dr. Jaume Ferran i Clua”, aprofitant el 170è aniversari del seu naixement, el CoMB aspira a situar Ferran en el lloc que li pertoca, és a dir, com a una de les glòries científiques del nostre país, amb l’aspiració de contrarestar la poca gratificació científica, social i econòmica que tingué en vida per tal que la població se’n senti orgullosa i prengui consciència del fet que fins i tot amb pocs recursos es poden fer grans coses si hi ha claredat d’idees, tenacitat i entrega al propi projecte.

El Col·legi ha nomenat comissaria de l’“Any Dr. Ferran i Clua” la cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron i membre de la Junta de Govern del CoMB, Magda Campins. Està previst fer diverses activitats commemoratives durant tot l’any, com conferències, exposicions o xerrades a escoles per a pares i alumnes, de les quals anirem informant puntualment. 

Més informació: cultura.comb.cat