CoMB MÓN PROFESSIONAL MÓN SANITARI

El CoMB als mitjans

La compareixença sobre precarietat al Parlament, les propostes sobre conciliació i la defensa de les vacunes han estat alguns dels temes que han tingut ampli ressò als mitjans les darreres setmanes

Compareixença al Parlament
Jaume Padrós i Josep Maria Benet, president i vicesecretari del CoMB, van comparèixer el 30 de març a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya per tal d’explicar les xifres de la precarietat laboral en l’exercici de la medicina.

El 9 d’abril, Padrós afirmava en una entrevista a l’Ara que “és una hipocresia social permetre que els metges cobrin 1.500 €”, i denunciava que “les retallades no han anat tant cap als pacients, sinó que s’han acarnissat sobre les inversions i els sous”. El 3 d’abril, el president del CoMB denunciava a El Punt Avui la inestabilitat laboral del sector i demanava consens als grups parlamentaris atès que “tenim l’obligació de cuidar el sistema públic de salut perquè cohesiona i reequilibra.” El 16 d’abril, Padrós en una entrevista a El País va destacar que “tenim metges contractats cobrant sis euros per visita”.

La Vanguardia, el 31 de març, recollia les paraules de Padrós quan afirmava que “no es pot afrontar el canvi que hi ha hagut en la societat amb una organització rígida, burocratitzada i sense cap capacitat d’autogestió”. El diari també li dedicava un semàfor verd al president del CoMB i un comentari editorial.

El diari Ara titulava que un de cada dos metges menors de 45 anys té un contracte precari, i recollia l’alerta de Jaume Padrós pel “còctel explosiu” amb metges joves amb salaris baixos i contractes temporals i facultatius sèniors desgastats per la sobrecàrrega assistencial. El País també reflectia paraules de Padrós sobre la “cronificació de la precarietat.”

TV3, 8TV i RAC1 van cobrir la compareixença de president del CoMB al Parlament el mateix dia 30 de març, destacant espe­cialment com Jaume Padrós alertava contra “els metges fast-food” i afirmava que “si no hi posem solució, ens podem carregar la grandesa del sistema sanitari”.

Les agències EFE i Europa Press, i publicacions com Vilaweb, Crónica Global, El Médico Interactivo, Redacción Médica, Acta Sanitaria, El diari de la sanitat, Diari de Tarragona i Segre, entre d’altres, van elaborar també informacions sobre aquest fet.

Informe sobre la conciliació
El 7 de març va tenir lloc a la seu del Col·legi una roda de premsa per presentar l’informe La conciliació de la vida laboral, familiar i personal de metges i metgesses. Propostes i pla d’acció. El 8 de març, Iolanda Jordán, una de les autores de l’estudi, alertava a La Vanguardia, que “hi ha col·legues que opten per fer només guàrdies i així tenir més hores diürnes amb els fills, cosa que atura la seva carrera professional”, i Elvira Bisbe, vicepresidenta del CoMB, parlava “d’una professió amb moltes hores i risc físic i d’esgotament emocional”.

El diari Ara reflectia les paraules de Jaume Padrós: “Els homes demanen també conciliar. No són només aspectes de gènere, sinó de generació. Hi ha menys predisposició a sacrificar la vida personal per la feina”. El País destacava com el Col·legi de Metges pretén amb aquest informe donar resposta als problemes de la conciliació “per garantir el benestar emocional dels professionals i la qualitat de l’atenció als pacients”.

Diario Médico i El semanario de Diario Médico van publicar, el 8 i el 13 de març respectivament, dues notícies sobre l’informe, recollint les paraules de Padrós on afirmava que “són els mateixos professionals els qui poden buscar les fórmules per compaginar les seves activitats de la millor manera possible i en benefici de tots”. El mateix 13 de març, a Gaceta Médica, Elvira Bisbe reclamava “potenciar el treball per objectius i abandonar la cultura del presentisme.”També van publicar informacions sobre la roda de premsa Catalunya Ràdio, Europa Press, El Punt Avui, Diari de Girona, La Mañana, Nació digital, Acta Sanitaria, Redacción Médica i El Diari de la Sanitat, entre d’altres.

Vacunacions
Antoni Trilla, vocal de la Junta de Govern del CoMB, va parlar amb Nació Digital i Crónica Global el 5 d’abril sobre l’administració de les vacunes de la meningitis B i C davant de l’alarma causada per tres casos declarats en quinze dies.

El 2 d’abril, davant una informació que proposava estudiar si seria convenient administrar vacunes a les farmàcies, Jaume Sellarès, vicepresident del CoMB, va defensar a Europa Press que no hi veia cap necessitat que s’administressin vacunes atès que “el circuit de vacunes està perfectament establert i no s’ha detectat cap problema.” Nació Digital, Vilaweb i El Economista, entre d’altres, van reproduir la notícia.

Agressions a professionals
Diario Médico publicava el 20 de març l’article d’opinió “Mejoras legales para proteger al sanitario”, de Josep Arimany, director de l’Àrea de Praxi del Col·legi, on recordava que el CoMB va crear el 2003 un observatori de les agressions i el 2010 va crear la Unitat Integral de Violència Contra el Metge (UIVCM) i va signar el conveni de col·laboració entre el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i la Fiscalia Superior de Catalunya, la Direcció General de la Policia i la Guàrdia Urbana de Barcelona.

La Razón informava el 13 de març que el 80 % del personal sanitari ha patit algun tipus d’agressió, i que el Col·legi de Metges i el personal dels CAP assenyalaven un augment dels atacs. Segons Esperanza Gómez-Durán, de la UIVCM del CoMB, l’OMS reconeix el sector sanitari com a un dels més agredits. Gómez-Durán va parlar també sobre aquest tema el 15 de març a COPE Catalunya i Andorra i el 25 de febrer a RAC1.

Suport a Barcelona com a seu de l’EMA
El Col·legi de Metges va emetre el 20 de març un comunicat, conjuntament amb el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i els col·legis d’Economistes i Enginyers Industrials de Catalunya, on les corporacions donaven el seu suport a la candidatura de Barcelona com a seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA). Se’n van fer ressò mitjans com l’Ara, Diario Médico, Aldia.cat, Diario Médico, LaVanguardia.com, Ràdio 4, Catalunya Press, ElNacional.cat, ElGlobal.net o El Confiden­cial, entre d’altres.

Accés als estudis de Medicina
El 15 de març va tenir lloc la jornada “Com millorar la formació de metges i metgesses”, organitzada per l’Agència de Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, en la qual hi va participar Marc Soler, director corporatiu del CoMB. La Vanguardia i Ara van publicar l’endemà els continguts d’aquesta jornada. El diari Ara, a més, va recollir les previsions demogràfiques que va enunciar Soler, segons les quals “en els pròxims deu anys es jubilaran 7.000 metges a Catalunya.”

Atenció als refugiats
Obre els Ulls, programa de La Xarxa TV dedicat a l’acolliment que la societat dóna a les persones refugiades, va emetre el 28 de març el debat “Guarir”, sobre l’atenció sanitària als refugiats, en el qual va participar Gustavo Tolchinsky, secretari de la Junta de Govern del CoMB. Tolchinsky va afirmar que és important que “no només el sistema sanitari estigui preparat, sinó que els profes­sionals tinguem la capacitat d’adaptar-nos.” Es desmentia que l’ús que les persones immigrades fan del sistema sanitari sigui més elevat.

Història de la medicina catalana
Miquel Bruguera, director d’estudis acadèmics del CoMB, va proposar, en una tribuna d’opinió publicada a El Punt Avui el 25 de febrer, que els hospitals i centres sanitaris de Catalunya portin noms de metges il·lustres de la història de la medicina catalana. Segons Bruguera, aquest fet permetria “honorar metges destacats del país que poden ser exemple per als actuals i que són motiu d’orgull per als ciutadans.” Bruguera també va participar, el 24 d’abril, al programa “Punto de enlace” de Radio Exterior dedicat a la doctora Aleu.

Healthequity
El diari econòmic Expansión informava el 30 de març que Healthequity, la societat de capital risc del CoMB gestionada conjuntament amb el grup financer Riva y García, havia completat, amb altres inversors, una ronda de finançament de 4,1 milions d’euros per a Versantis, companyia suïssa de desenvolupament de productes per al diagnòstic, prevenció i tractament de malalties hepàtiques. Aldia.cat, LaVanguardia.com, ElPeriódico.com, Vilaweb, ElEconomista.es i Finanzas.com, entre d’altres mitjans, en van parlar el dia 29 de març.