CoMB MÓN SANITARI

Cercle de Salut, nou fòrum de reflexió i debat sobre el sistema sanitari

Un ampli grup de més de setanta professionals de l’àmbit de la salut van crear el mes de gener el Cercle de Salut, fòrum de debat i reflexió interessat en la millora del sistema sanitari de Catalunya, i amb l’objectiu de donar resposta adequada als reptes que planteja la societat catalana actual i a les demandes socials en matèria de salut.

L’acte de presentació d’aquesta nova entitat es va celebrar el 13 de febrer a l’Hospital Sant Joan de Déu. El seu primer president, Miquel Bruguera, va exposar l’ideari d’aquesta associació, indicant que els promotors de la iniciativa volen aportar criteris i participar en els processos d’elaboració de polítiques en l’àmbit de la salut i en la modernització del sistema sanitari, en defensa de la ciutadania actual i de les generacions futures. Segons Bruguera, el Cercle de Salut es proposa crear un espai de reflexió en el qual tinguin cabuda debats, l’elaboració d’informes, propostes i tota mena d’activitats divulgatives d’experiències basades en l’evidència de la seva efectivitat i en l’anàlisi rigorosa de les dades disponibles, que puguin plantejar bases de millora i de sostenibilitat del sistema de salut. En el marc de l’acte, Josep Figueras, director de l’Observatori Europeu de Sistemes i Politiques de Salut i director del Centre Europeu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va pronunciar la conferència Sistemes de salut a Europa Quo Vadis?.

La nova entitat té el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, el Col·legi de Farmacèutics, el Col·legi d’Enginyers, el Col·legi d’Economistes, la Societat Catalana de Gestió Sanitària, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, i el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra. Entre els professionals que l’han impulsat hi ha Miquel Bruguera, Lluís Bohigas, Josep Fusté, Francesc José María, Manel del Castillo, Olga Pané, Francesc García Cuyàs, Marc Soler i Montse Teixidor. Al manifest fundacional del Cercle de Salut, s’hi van adherir més de dos-cents professionals del sector.