CoMB COOPERACIÓ

Entrevista

Ferran Morell, pneumòleg del Vall d’Hebron Institut de Recerca, professor emèrit de la UAB i president de l’ACIDH

“És important la presència dels metges en les associacions solidàries catalanes”

L’Associació Catalana per a la Integració i el Desenvolupament de les Persones amb Intel·ligència Límit (ACIDH) és una associació privada sense afany de lucre que també disposa d’una Fundació per poder tutelar persones amb Intel·ligència Límit (IL) que ho sol·licitin. Conversem amb Ferran Morell que ens explica les tasques d’aquesta associació.

Què es considera una persona amb Intel·ligència Límit (IL)?
Són aquelles persones amb un coeficient d’intel·ligència que es troba just per sota del considerat normal per l’OMS. Entre l’1 i l’1,5 % de les persones. El problema és que no es diagnostiquen.

Quins són els principals problemes de la IL i què hi pot fer l’ACIDH?
La seva problemàtica i la injustícia deriven de les menors capacitats d’aquestes persones per interactuar amb la resta d’individus en una societat tan competitiva com la nostra. L’ACIDH intenta ajudar-los a formar-se, a conviure, a fer esport... I els busca una feina per tal que puguin portar una vida autònoma i el més normal possible segons les seves capacitats.

És important tenir un diagnòstic com més aviat millor?
Si no es diagnostica la discapacitat de manera primerenca, els nois o joves poden estar sotmesos a una pressió i a una incomprensió que fan que el seu patiment sigui més gran.

De quines prestacions d’ajut disposa l’ACIDH?
Tenim una escola, actualment amb uns noranta alumnes, on s’imparteix una ESO adaptada (6 anys en lloc de 4), i també una formació professional adaptada. Es dona importància al lleure i l´esport per tal de facilitar la seva màxima integració (tenim 5 equips de bàsquet, de futbol, tennis de taula, etc.). També disposem d’un programa de cerca de feina, sabent que les empreses per cada 50 treballadors han de contractar una persona que tingui alguna discapacitat. L’ACIDH disposa de pisos-­habitatge i constantment en busca de nous, per tal que els nostres usuaris puguin viure plegats i de manera independent, encara que supervisats pels nostres educadors socials.  És bàsic el suport del nostre equip psicològic, experts en IL, tant per als mateixos usuaris a l’hora d’efectuar un diagnòstic precís, com per orientar-los a ells i als seus familiars.

L’ACIDH disposa també d’una Fundació?
La Fundació va ser creada per portar a terme les tuteles a les persones que ens encomanen, que pot ser durant tota la vida. Actualment donem aquest servei a uns cent tutelats.

Com poden ajudar els companys i companyes metges? 
Ho resumiria en 5 possibilitats: sospitant el diagnòstic dels pacients amb IL i sabent on enviar-los; coneixent l’existència d’associacions com la nostra; fent tasques de voluntariat un cop per setmana o més si es vol necessitem psiquiatres, psicòlegs, logopedes, metges de l’esport, cercadors de fons econòmics, etc.; fent-se socis (a partir de 10 € al mes) i fent alguna aportació econòmica.

L’ACIDH està situada al barri de Gràcia,al carrer Siracusa, 53. Es pot contactar mitjançant el web www.acidh.org o per telèfon: 932859977. Si es vol visitar l’entitat, el quart dimarts de cada mes fem una presentació reglada a tothom que vulgui venir, de les 12 a 13 hores.