Jaume Padrós Selma
CoMB

La incertesa no ens pot paralitzar

Si pensem en tot el que hem viscut els darrers mesos, segurament ens vindrà al cap una muntanya russa d’esdeveniments. És probable que tinguem una mena de sensació de vertigen que comença amb el record dels terribles atemptats viscuts a l’agost a Barcelona i Cambrils i que continua amb la successió d’episodis, d’enorme repercussió social i política, que el nostre país està vivint de manera accelerada. Calen bones dosis d’anàlisi i reflexió per gestionar tanta immediatesa, tantes emocions i, sobretot, tanta informació. De tant en tant, hem de poder aturar-nos, agafar perspectiva i destriar del soroll allò que és realment important i que ens ajuda a avançar. Certament, la incertesa i el soroll no ens poden paralitzar.

Faig aquest exercici de distanciament mentre escric aquestes línies i confirmo que, efectivament, el Col·legi i els metges avancem i no hem aturat la bona marxa dels nostres projectes. Ho comprovareu en aquesta revista, on, a més, podeu llegir el testimoni de dos companys que van participar en l’atenció a les víctimes de l’atemptat terrorista. Un relat admirable, que transmet tots els valors que fan gran la nostra professió, especialment en les situacions més dures i difícils. A tots els companys que vàreu estar al costat de les víctimes i els seus familiars, us volem fer arribar el reconeixement i l’agraïment sincer de tota la Junta.

També trobareu en aquestes pàgines una gran notícia per a tots els col·legiats que fan assistència: la renovació de la pòlissa de responsabilitat civil professional per un període de quatre anys (prorrogable fins a sis). Un acord que ens dona molta tranquil·litat en un context de crisi del sector de l’assegurament de responsabilitat civil sanitària i que suposa un gran èxit pel fet de garantir la continuïtat del model català d’assegurament.

Recollim també una síntesi del treball participatiu que van dur a terme més de 150 metges d’atenció primària i gràcies al qual es va elaborar un document que recull prop de quaranta propostes concretes de millora d’aquest àmbit assistencial. Són mesures que tenen a veure amb l’organització, les condicions laborals, el pressupost o l’autonomia de gestió, moltes de les quals es poden aplicar de manera més o menys immediata i que des del Col·legi ja hem fet arribar a l’Administració, patronals i sindicats.

Destaquem el treball d’un grup de metges que ha elaborat un excel·lent Document de Posició del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya que alerta del risc que suposen les teràpies alternatives per als pacients amb càncer, així com de l’obligació que tenen els professionals d’oferir sempre els tractaments que disposen de més i millor evidència. 

A l’últim, no vull deixar de recordar-vos que ja ha fet un any de la celebració del 3r Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya. Al llarg d’aquest any, des del Col·legi hem fet tot el possible per treballar sense perdre de vista la implementació de les conclusions i els objectius que ens vam marcar ara fa un any a Girona. 

Jaume Padrós i Selma,
president del Col·legi de Metges de Barcelona