salut20comb

Mònica Moro, responsable de comunicació, ebusiness i RSC a Grupo Menarini i experta en Internet Sanitari; Mireia Sans, presidenta de la Secció d’e-salut, i Gustavo Tolchinsky, secretari del CoMB.

CoMB MÓN PROFESSIONAL

Sisena edició #salut20comb

Replantejar la medicina del segle XXI

La qualitat de la informació en salut a la xarxa, la formació dels professionals i el rol dels metges en l’atenció i en la pràctica mèdica al segle xxi són els principals aspectes que es van tractar en la sisena jornada #salut20comb, jornada sobre salut digital organitzada per la secció d’e-salut del Col·legi.

La jornada #salut20comb sobre La pràctica mèdica al segle xxi: Tecnologia i humanisme es va celebrar en el marc de la 1a fira Healthio d’innovació sanitària, en la qual es va mostrar l’enorme esforç que estan fent els hospitals, l’atenció primària i els emprenedors per portar millores tecnològiques als pacients i als mateixos professionals. Alguns dels exemples que s’exposaven als estands de la fira eren: realitat virtual per aprendre anatomia des de “dins” del cos, realitat augmentada, ecògrafs portables, electrocardiogrames de la mida d’una targeta i, entre d’altres, detectors de meningitis per a nadons que no requereixen punció lumbar.

Jordi Serrano-Pons, membre de la Secció d’e-salut i cofundador de Healthio, va presentar la sessió de debat en la qual, tot i tractar molt d’innovació i tecnologia, es va incidir que cal no oblidar que aquestes no són una finalitat en si mateixes, sinó el vehicle per millorar la pràctica de la medicina i la cura dels ciutadans. Es va palesar que la societat està canviant, tant sociològicament com demogràficament, i es necessita una tecnologia útil per afrontar la cura de les persones que formen la societat del segle xxi.

Mireia Sans, presidenta de la Secció d’e-salut, va fer la cloenda de la sessió i va presentar les conclusions del debat, que es va estructurar en tres taules rodones en les quals, entre d’altres qüestions, es van tractar els següents aspectes:

  • Passat, present i futur de les acreditacions sobre la informació sanitària. Es va constatar que és impossible controlar la veracitat i qualitat de tot allò que es publica a la xarxa. Malgrat això, el Col·legi de Metges de Barcelona des de fa més de quinze anys, a través del programa Web Mèdic Acreditat, vetlla perquè els webs que depenen de metges compleixin un codi ètic que ofereixi al ciutadà seguretat quan s’informa a través de la xarxa. 
  • La formació dels metges al segle XXI: Acreditació i reacreditació. Pel que fa a la formació del metge hi va haver acord en el sentit que cal adaptar la formació dels estudiants a allò que després es trobaran a la realitat: treball en equip, habilitats comunicatives. A més, es va considerar que l’examen MIR s’hauria d’actualitzar per avaluar aspectes que van més enllà dels coneixements tècnics.
  • La metgessa i el metge del segle xxi. En el debat es va constatar que els metges i els altres professionals de la salut s’enfronten a reptes que fa anys eren impensables. Els models de comunicació han canviat i modulen la relació metge-pacient, que ha transcendit la consulta i ha passat a la xarxa, on sense adonar-nos-en s’està fent també salut comunitària. D’altra banda, falta una mica d’ordre al model innovador. D’una banda, falta comunicació entre els diferents projectes per poder treballar junts i aprofitar esforços i, de l’altra, al metge no li acaba d’arribar informació pràctica sobre com aquella innovació li facilitarà la feina a la consulta i quina repercussió tindrà per a ell i per al pacient. 

Accés al vídeo d l'acte.