La Qüestió
CoMB MÓN SANITARI

Quin ús fas de les xarxes socials en la teva activitat professional?

Miquel Torres

Miquel Torres,
cap del Servei de Medicina Interna Fundació Hospital de l’Esperit Sant

De fet, faig molt poc ús de la xarxes socials professionalment. Personalment, utilitzo molt el correu electrònic i alguns grups de Whatsapp.  És ben cert que les noves xarxes socials, com Facebook, Twitter o Instagram, tenen ja un present i també un futur, tant per interaccionar amb els col·legues  com amb els pacients. 

Les generacions més joves utilitzen aquestes eines de manera més habitual i això fa preveure que, en general, les noves tecnologies de la informació aniran ocupant, cada cop més, un espai important en el món sanitari i en el desenvolupament professional. 

Una cosa que em preocupa és la salvaguarda de la confidencialitat, i amb això vull dir que cal treballar la seguretat d’aquestes eines.


Elisabeth Reverter

Elisabeth Reverter,
pediatra de l’ABS Montgat-Tiana i coordinadora de Pediatria de Badalona Serveis Assistencials 

Som un grup de pediatres i infermeres de set ABS de Badalona Serveis Assistencials, estem ubicats a diferents edificis i per comunicar-nos fem servir molt les xarxes socials. Utilitzem el correu electrònic, però també tenim un grup de Whatsapp per a informacions ràpides. Quan hem de fer publicacions o treballs en grup utilitzem aplicacions per poder treballar en xarxa. 

Tenim un blog de pediatria on cada quinze dies publiquem notícies de salut i els pares també poden trobar informació pediàtrica. 

Ara, d’aquí a pocs dies, sortirà al mercat una app de pediatria que hem creat nosaltres, els pares se la podran descarregar al mòbil i podran tenir molta informació en un sol clic.


Marco Inzitari

Marco Inzitari,
director assistencial de Recerca i Docència Parc Sanitari Pere Virgili

Les xarxes socials són part de la nostra vida i professió i en preveig una constant expansió i transformació. Utilitzo Twitter, eficient per estar actualitzat mitjançant breus “piulades”, que permeten seguir revistes científiques i institucions de prestigi internacional, comentaris de referents de qualsevol sector i noves iniciatives. També permet divulgar la pròpia feina i intercanviar opinions. Utilitzo poc Linkedin, xarxa professional per definició, i puntualment Researchgate i Instagram. Per qüestió de temps, seleccionar és clau. Interessants també els blogs, com Avenços en Gestió Clínica, molt actualitzat també sobre geriatria i cronicitat. I, des de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, publiquem #Geribloc (a www.scgig.cat), sessió bibliogràfica virtual setmanal.

En resum, les xarxes són eines eficients d’actualització i divulgació global. Sense oblidar la utilització creixent per part dels pacients.


Miguel Molina

Miguel Molina,
metge de família EAP Lluis Millet 

Les xarxes socials són eines utilitzades tant en la comunicació sanitària entre professionals com en la relació metge-pacient. El desenvolupament de les xarxes socials ha generat un nou entorn per a la divulgació d’informació sobre salut i la trobada entre professionals sanitaris i entre el metge de família i els seus pacients.  L’ús de les xarxes socials per part del metge de família no  és un fi en si mateix sinó que s’utilitza per tenir una presència professional digital i donar-se a conèixer tant a altres professionals sanitaris com als pacients, alhora que es col·labora amb ells. A més, poden ser utilitzades com a complement per a funcions sanitàries no assistencials com per exemple la formació continuada, la docència i la recerca. A nivell personal l’eina que utilitzo més és Twitter. La disponibilitat de poder llegir microresums de 140 caràcters de manera ràpida i amena m’ofereix una gran confiança i disponibilitat de lectura diària i és, avui, imprescindible a l’hora de mantenir-me actualitzat. El més important és triar bé les fonts i assegurar-se que siguin de confiança. Twitter també és una eina molt potent per difondre missatges de salut o per fer activitats d’Educació per a la Salut, ja que el seu caràcter participatiu permet la creació de grups virtuals de salut. 


Més informació a: blogcomb.cat