EMA
CoMB MÓN SANITARI

El futur de l’Agència Europea del Medicament

Debat sobre les funcions de l’Agència Europea del Medicament i les oportunitats de futur que comportaria la seva instal·lació a Barcelona

Amb el títol “Missió i oportunitats de l’Agència Europea del Medicament (EMA)”,  el passat mes de juny el Cercle de Salut va organitzar a la seu del  Col·legi de Metges de Barcelona un col·loqui per valorar l’impacte que pot tenir en els professionals, les institucions sanitàries i la industria farmacèutica la instal·lació de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) a Barcelona, més enllà dels estímuls econòmics. Actualment, l’EMA té la seu a Londres però, com a conseqüència del Brexit, ha d’abandonar la capital anglesa i ha de buscar un nou lloc i Barcelona ha presentat, per segona vegada, la candidatura d’acollida (la primera va ser l’any 1992).

Així mateix, el president del Col·legi, Jaume Padrós, va destacar en un article d’opinió a El Periódico, el 17 d’agost, que Barcelona reuneix tots els requisits per albergar l’EMA i la seva vinguda serà beneficiosa per al seu entorn i “reforçarà la capitalitat, el prestigi i la influència amb què ja compta en l’àmbit mèdic i científic”.

Durant la sessió organitzada pel Cercle de Salut, presentada pel director corporatiu del Col·legi, Marc Soler, es va abordar el valor de l’Agència per a la pràctica clínica, farmacèutica i veterinària. Àmbits professionals que van anar a càrrec de Xavier Carné, per part dels metges; Carles Codina, per part dels Farmacèutics, i Arturo Anadon, per part dels Veterinaris.

Un dels punts que es va posar sobre la taula va ser els avantatges que els pacients podrien obtenir amb la instal·lació de la EMA a Barcelona. Tots els assistents van posar èmfasi en el pes cada vegada més important dels malalts dins del sistema sanitari i també que la participació del pacient en la presa de decisions en aquest organisme és cada vegada més palesa.

Comitè de Suport candidatura EMA a Barcelona 

La candidatura de Barcelona per ser seu de l’Agència Europea del Medicament compta amb una vuitantena d’ambaixadors entre professionals vinculats al sector de la salut, experts, membres del sector empresarial i mitjans de comunicació. Entre les personalitats d’aquest comitè hi destaca el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, qui ha manifestat que “per a la comunitat mèdica i científica de Barcelona i de la seva àrea d’influència, l’arribada de l’EMA a la capital catalana seria una gran oportunitat per als professionals de la salut si sabem aprofitar-la.” 

Barcelona és una de les aspirants més solvents tècnicament: és el principal pol científic del sud d’Europa, té una potent indústria farmacèutica a la ciutat, disposa ja d’un edifici per allotjar la seu (la torre Glòries) i és la candidata favorita entre els treballadors de l’EMA. 

Amb les candidatures sobre la taula, la Comissió Europea avaluarà totes les ofertes de forma objectiva sobre la base de criteris objectius i tècnics.