Jornada d’Atenció Primària al Món Rural
CoMB SERVEIS COL·LEGIALS MÓN PROFESSIONAL

Jornada d’Atenció Primària al Món Rural dedicada al ciberbullying

Més de dos-cents professionals van assistir a la Jornada d’Atenció Primària al Món Rural, celebrada a Berga, que aquest any va tenir com a títol Sexe, drogues... i whatsapp, al·ludint a la gran velocitat amb què canvia l’entorn digital i a la sensació de vertigen que provoca tant a professionals de la salut, com a docents i a pares. 

La Jornada s’ha consolidat aquest any amb un rècord d’assistència i de pòsters presentats en la seva setena edició. El Col·legi de Metges de Barcelona ha organitzat l’acte, amb el suport de la Societat Catalana de Pediatria i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFFIC). 

Santiago Garcia-Tornel, pediatre associat del Servei de Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu, va presentar l’acte precisament amb la conferència Hi haurà ordre dins del caos? Garcia-Tornel va reconèixer que Internet ofereix grans oportunitats per als més joves, però va alertar que aquests han d’aprendre a fer-ne un ús correcte, i en aquest aspecte necessiten estar acompanyats.

Ciberassetjament

La primera taula es va dedicar al ciberassetjament, amb l’anàlisi de Ramón Miralles, coordinador d’Auditoria i Seguretat de la Informació de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, de Maria Jesús Larios, adjunta per la defensa dels infants i dels adolescents del Síndic de Greuges de Catalunya, i Josep Fornell, cap de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de Mossos d’Esquadra de Berga. Els tres experts van incidir en la necessitat d’educar els joves sobre com fer una gestió responsable a les xarxes i en la comprensió de l’abast que té internet. 

Tecnopaties

La segona taula es va centrar en les anomenades tecnopaties. Addiccions, problemes a les cervicals, oculars, auditius, etc. poden ser causats per un ús prolongat dels aparells electrònics. La taula va comptar amb experts com Vicente Morales, pediatre de l’Equip de Pediatria Territorial de l’Alt Penedès-Garraf; Dominica Diez, psicòloga clínica de la Fundació Althaia, i Monserrat Gorchs, exdirectora de l’Institut Guillem de Berguedà i planificadora dels Serveis Territorials d´Ensenyament a la Catalunya Central. Per la seva banda, Lourdes Bonet, presidenta del comitè científic de la Jornada, va presentar els resultats de l’enquesta Ciberassetjament al professor, realitzada a docents de primària i secundària de la Catalunya Central.

La pediatra Amalia Arce, responsable d’e-salut de l’Hospital de Nens de Barcelona, va fer la conferència de cloenda Mama, vull un mòbil. Arce va abordar des de la seva experiència personal, com a mare d’adolescent i professional, el moment d’introducció dels menors al món digital. La millor manera de tenir-ne un control és, segons la pediatra, educar-los amb l’exemple i acompanyar-los a la xarxa. 

99 pòsters sobre ‘ciberbullying’ 

En aquesta edició es va presentar un nombre rècord de treballs. El premi al millor treball va ser per al pòster T’has sentit mai assetjat virtualment? Comparem rural i urbà, d’un grup de professionals dels EAP Berga i Alt Berguedà. A més, es van atorgar dos accèssits als treballs Ciberbullying en el nostre entorn (EAP Sant Joan de Vilatorrada, Vic Nord, Manresa i Roda de Ter) i Com creus que em sento (ABS Calaf). 

En finalitzar l’acte, el president del CoMB, Jaume Padrós, va mostrar el seu compromís amb l’atenció primària a l’entorn rural i amb l’esperit i la continuïtat d’aquesta Jornada.