El Col·legi denuncia un acte pseudocientífic
CoMB BONA PRAXI

El Col·legi denuncia un acte pseudocientífic que qüestionava l’honestedat dels metges

El CoMB demana la intervenció del Departament de Salut davant l’anunci d’un acte programat a Barcelona que posava en dubte la informació sobre càncer que faciliten els metges.

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va tenir coneixement a través de les xarxes socials de la celebració d’un acte en un hotel de Barcelona, el 13 de gener de 2018,  que es va publicitar a internet amb el títol Un mundo sin cáncer. Lo que tu médico no te está contando, un missatge que posa en dubte, de manera explícita, el paper dels metges a l’hora d’informar de manera veraç sobre el càncer als pacients i als ciutadans en general. Davant la gravetat d’aquest fet, el Col·legi va  procedir a posar els fets en coneixement del Departament de Salut, el qual va obrir un expedient sancionador als organitzadors un cop celebrat l’acte. 

Entre les funcions primordials del Col·legi, hi ha la d’actuar com a garant de la protecció de la salut dels ciutadans i la de vetllar per la defensa de l’exercici de la medicina adequat a les bones pràctiques. El posicionament del Col·legi és molt clar en aquest sentit i ja va ser expressat recentment al document El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudociències, elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), amb la col·laboració de la Societat Catalano-Balear d’Oncologia Mèdica i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives.  

Aquest document alerta del risc que les teràpies alternatives i pseudociències sense cap evidència clínica ni científica suposen per a la salut, sobretot quan es tracta de pacients amb càncer, atès que poden generar falses expectatives i impedir que pacients que són especialment vulnerables rebin el tractament adequat i més eficaç per a la seva malaltia o propiciar l’abandonament del tractament prescrit pel metge. 

El Col·legi en un comunicat públic va reiterar aquesta alerta a la societat i tot recordant que el metge és l’únic professional amb formació, coneixements i competència per diagnosticar una malaltia i indicar-ne el tractament més adequat. 

Així mateix, el CoMB rebutja qualsevol actuació contrària a la bona praxi mèdica i, en l’àmbit de les pseudociències, ha perseguit i denunciat metges i no metges a través de processos que han derivat en condemnes judicials o administratives. 

D’altra banda, el Col·legi demana la col·laboració a professionals, Administració, mitjans de comunicació, institucions, entitats i societat en general per tal d’evitar la realització i la difusió de pràctiques que generen confusió o engany als ciutadans pel que fa a la seva salut, amb el perjudici que això els pot suposar.