Premis Diario Médico
CoMB MÓN PROFESSIONAL BONA PRAXI

Millors Idees de la Sanitat 2017

Diario Médico premia tres iniciatives col·legials

La 16a edició dels premis “Mejores ideas de la Sanidad” que atorga cada any Diario Médico va distingir tres iniciatives engegades pel Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i la Fundació Galatea. El document del Col·legi La conciliació de la vida laboral, familiar i personal de metges i metgesses. Propostes i Pla d’Acció; el Document de Posició del CCMC El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudociències i el Curs autoformatiu per a tutors MIR de la Fundació Galatea van ser els projectes guardonats en una cerimònia de lliurament celebrada el passat novembre de 2017 al Teatre Nacional de Catalunya.

Més de vuitanta iniciatives promogudes per 121 entitats van ser premiades en reconeixement al seu treball innovador en cinc categories: Política Professional; Gestió; Iniciativa Legal, Ètica i Deontològica; Investigació i Farmacologia, i Mecenatge i Solidaritat. La vicepresidenta del CoMB, Elvira Bisbe, va recollir el premi pel document sobre la conciliació; el secretari del CoMB, Gustavo Tolchinsky, va recollir el guardó pel document sobre el malalt oncològic i les pseudociències, i el president de la Fundació Galatea, Miquel Vilardell, va recollir la distinció pel curs autoformatiu per a tutors MIR. També van participar en l’acte de recollida dels premis alguns dels autors dels equips redactors dels documents del Col·legi i del CCMC: Eugeni Saigí, president de la Societat Catalano-Balear d’Oncologia; Helena Camell, presidenta de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives; Antònia Sans, membre de la Comissió de Deontologia del CoMB, tots tres integrants de l’equip redactor del document sobre el pacient oncològic, i Iolanda Jordan, pediatra de l’Hospital Sant Joan de Déu i una de les autores del document sobre conciliació.

La directora de Diario Médico, Carme Fernández, va conduir l’acte i va donar pas al president del CoMB, Jaume Padrós, que es va adreçar als 400 assistents un cop finalitzat el lliurament dels premis. Padrós, en la seva intervenció, va defensar la necessitat urgent de posar fi a la precarietat laboral que afecta els metges i la resta de professionals sanitaris.

 

1 CCMC
El malalt amb càncer. Els tractaments oncològics i pal·liatius i les teràpies sense evidència científica i pseudociències

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va elaborar un document on defineix i recorda als professionals com han d’actuar amb els pacients oncològics d’acord amb la bona pràctica mèdica i la millor evidència científica. El document adverteix que l’incompliment de les indicacions clíniques, legals i deontològiques suposa una infracció molt greu que pot implicar la inhabilitació professional.

2 CoMB
Propostes i pla d’acció per a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal de metges i metgesses

Un grup de professionals va elaborar un document presentat pel CoMB en el qual es proposa a l’Administració, les patronals i les organitzacions sindicals un conjunt de mesures adaptades a les especificitats del col·lectiu mèdic per fer possible la conciliació.

3 FUNDACIÓ GALATEA
Curs autoformatiu per a tutors MIR

Aquesta iniciativa s’emmarca en el Programa de Salut del Metge Resident de la Fundació Galatea i que, conjuntament amb la companyia farmacèutica Almirall, va posar en marxa un curs dirigit als tutors dels residents, per detectar i prevenir amb antelació situacions de malestar psicoemocional entre els MIR.