Fòrum d’Inversió Healthcare
CoMB SERVEIS COL·LEGIALS INNOVACIÓ

El Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona arriba a la 20ena edició

La trobada del sector sanitari què apropa inversors i emprenedors s’ha consolidat i ha esdevingut un referent en l’ecosistema biomèdic català. La 20ena edició del Fòrum d’Inversió Healthcare va reunir més de 200 persones entre emprenedors, inversors privats, investigadors, gestors sanitaris, directius d’empreses i representants de fons de capital risc. El fòrum el va coorganitzar un any més el Col·legi amb Barcelona Activa, Biocat i la Xarxa de Business Angels ESADE-BAN.

Des de la seva creació, l’any 2009, 179 empreses han presentat els seus projectes al Fòrum i han aconseguit atreure inversions per valor de més de 40 milions d’euros. El director de Healthequity SCR, gerent de l’Àrea d’Innovació del Col·legi i impulsor del Fòrum, Lluís G. Pareras, va destacar la “progressió” dels CEO de les companyies, tot qualificant-la de “molt satisfactòria” i va animar a anar un pas més enllà.

Rondes de finançament que han batut tots els rècords

Pareras va destacar que un altre aspecte important en l’evolució de les companyies ha estat la “professionalització dels Consells d’Administració”, que ha derivat en un canvi d’estratègia a l’hora d’aconseguir finançament. Si la tendència fins fa uns anys era buscar rondes fraccionades, ara “s’intenta eliminar el risc financer per aconseguir una ronda sencera”. Els resultats han estat molt positius. Segons Pareras, “la collita 2016-2017 a Catalunya ha estat extraordinària, ja que s’han aconseguit aixecar rondes de finançament que han batut tots els rècords”. És el cas de la companyia Minoryx Therapeutics, que va aixecar una ronda de finançament de 19,4 milions d’euros, la més gran aconseguida fins ara per una biotec a Catalunya. El seu CEO, Marc Martinell, va explicar la trajectòria de l’empresa des dels inicis fins al moment actual. El seu objectiu és començar la fase clínica del seu producte MIN-102 i ser els primers a oferir una teràpia farmacològica a les persones que pateixen adrenoleucodistròfia, una malaltia fins ara sense tractament.

El paper de l’inversor

Però no només han progressat els emprenedors i les seves companyies. Els inversors també  ho han fet. Fernando Zallo, director d’ESADE-BAN, va explicar que cada cop “estan més preparats i són molt més professionals”. En això ha contribuït especialment la formació. Zallo també va destacar el creixement de la xarxa d’ESADE-BAN, que ja suma prop de 200 inversors que inverteixen en una mitjana de 35 empreses l’any. Un altre punt rellevant és l’augment “d’inversors especialitzats sectorialment”. És el cas de l’Àngel Alonso, que va compartir la seva experiència com a business angel especialitzat en el sector salut, concretament en dispositius mèdics i diagnòstics in vitro. “Hem resolt una de les variables crítiques dels emprenedors: aconseguir finançament. És tot un èxit, però hem de pensar en els reptes que ens queden”, va remarcar Alonso. En el seu paper d’inversor, va destacar que, a més del capital, també aporten “el coneixement del sector” i que espera que, d’aquí a 10 anys, les empreses que avui són un èxit puguin “convertir el coneixement en beneficis”.

Projectes presentats

El 20è Fòrum Healthcare va comptar amb l’habitual ronda de presentacions. En aquesta edició van ser nou els emprenedors que van exposar el seu projecte a la recerca de capital. Dispositius mèdics per monitorar malalties renals, dispositius portàtils per tractar pacients amb apnea del son, nous fàrmacs i tractaments per prevenir malalties infeccioses, digestives o d’altres tan prevalents com el càncer són només algunes de les propostes que es van donar a conèixer en aquest fòrum.

Les empreses que van presentar els seus projectes són les següents:
Sagetis Biotech; Oncokids Biosciences; GoodGut; ADmit Therapeutics; Molomics; TBIOM; CreatSens Health; ConquerX i Vaxdyn.