Beques Bada
CoMB COOPERACIÓ

Onze metges reben les Beques Bada en cooperació Debat sobre canvi climàtic i salut

EEl Col·legi de Metges de Barcelona va acollir la taula rodona sobre “Canvi climàtic i salut” en el marc del lliurament de les XXIV Beques Dr. José Luis Bada per a la formació de metges en matèria de cooperació, que cada any organitza la Secció de Metges Cooperadors.

L’acte va servir per analitzar quins són els efectes del canvi climàtic, com incideixen en la població i què es pot fer per minimitzar les seves repercussions en la salut global. El president de la Secció de Metges Cooperadors, Xavier de las Cuevas, va moderar el debat en què varen participar el cap de meteorologia de Televisió de Catalunya, Tomàs Molina, i el director científic d’ISGlobal, Josep Maria Antó.

Tomàs Molina va fer un pronòstic de com serà el temps el 2025, segons el qual els dies a la península Ibèrica seran més calorosos, hi haurà menys precipitacions i aquestes seran més torrencials i augmentarà el risc de sequeres i inundacions. Fenòmens estranys seran més habituals, així com les onades de calor. Molina també va advertir que es preveu que la temperatura global del planeta augmenti i, en conseqüència, es difonguin malalties que no teníem abans. Molina va apuntar que ens haurem d’adaptar a la nova situació i va instar a canviar el nostre estil de vida personal per reduir-ne els efectes.

Per Josep Maria Antó resulta paradoxal que el concepte actual de salut no té en compte si els guanys de salut s’aconsegueixen a costa d’erosionar els sistemes naturals subjacents de la Terra. Per això Antó va proposar un canvi en la manera de pensar i actuar dels metges i de dissenyar els sistemes de salut. “Cal una aliança per la salut planetària a Catalunya”, va afirmar. Antó va afegir que “no podem pensar en la salut sense pensar en el recursos ambientals i socials del planeta”. Va advocar per transformar els nostres sistemes de recerca i informació sobre la salut i que les institucions i els governs responguin de manera anticipada i eficaç davant de les amenaces a la sostenibilitat ambiental i la salut.

El president del CoMB, Jaume Padrós, i Jaume Roigé, vocal de la Junta del CoMB, van lliurar a 11 professionals de la medicina els ajuts per cursar estudis de postgrau i fer estades formatives per especialitzar-se en cooperació i salut internacional.

Les Beques es van crear l’any 1993 en homenatge al doctor José Luis Bada Ainsa, pioner en el camp de la cooperació sanitària i la salut de les migracions a Catalunya i a l’Estat espanyol. En aquests 24 anys s’han lliurat 343 beques a metges de 16 nacionalitats diferents i s´hi han destinat més de 900.000 €.


Metges becats en la xxiv edició de les Beques Bada
Tipus de formació o estada formativa

Cristina Bocanegra García,  Fundaçao Oswaldo Cruz “Fiocruz” (Brasil)

Olaia Güenaga Vaqueiro,  Fundació Vicente Ferrer a Anantapur (India)

Marina Fenoy Alejandre, Màster en Infectologia Pediàtrica (URV)

Anna Vidal Moreso, 11 th International Child TB Training Course (Stellensbosch University)

María Cecilia Casano Carnicer, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)

Mercè Cervera León, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)

Alexandra Garcia Guix, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)

Mónica Lecumberri López, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)

M. Jesús Mariana Martínez, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)

Moctar Diero Sanogo, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB) 

Laura Saturia Santos Vásquez, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)