ongrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana al Bages
CoMB MÓN PROFESSIONAL

El Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana al Bages

El XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana es va celebrar el 20 i 21 d’octubre a Manresa. En un primer esbós provisional de conclusions, el copresident del Congrés, Miquel Vilardell, va afirmar que el Congrés deixa constància que la salut és un dret i una inversió i que cal mantenir la cobertura pública i universal. També es va remarcar la necessitat de potenciar l’atenció primària, la medicina comunitària i la recerca. 

En una sessió extraordinària del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, celebrat a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, es va debatre sobre els esculls que cal salvar per assegurar la continuïtat dels congressos, com és la disminució d’interès per part del col·lectiu mèdic del país per la seva pròpia llengua. En la taula van intervenir Ricard Guerrero, president de la Fundació Alsina Bofill; Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències; Rosa Estopà, professora titular de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra, i Àngel Llàcer, professor de Fisiopatologia Mèdica de la Universitat de València. Va moderar el debat Lluís Esteve, tresorer del CoMB.

Com a conclusions es va proposar cercar la participació de persones de tot el territori on es parla la llengua catalana i potenciar la transversalitat de les disciplines, abraçant totes les ciències de la salut i la vida i destacant el seu interès científic i social des d’una perspectiva humanista i holística. També van acordar adaptar el Congrés als canvis dels temps, fent-los més atractius i moderns, seguir defensant la utilització de la llengua catalana, involucrar els joves i mantenir la pluridisciplinarietat.