CoMB SECCIONS I COMARQUES

Metges d’Estètica

Intrusisme extraprofessional i competència deslleial; però, sobretot, inseguretat per als pacients

J. Víctor García, president de la Secció de Metges d’Estètica

El Comitè Europeu de Normalització (CEN) va paralitzar la normativa FprEN 16708:2016 “Beauty Salon Services – Requeriments and recommendations for the provision of service” i diverses societats científiques i institucions espanyoles, mitjançant AENOR, vàrem participar en condició d’experts constituïts en el que s’anomena “comitès locals”.

La paralització es va deure a les nombroses queixes i denúncies rebudes des dels citats comitès dels països membres, així com de nombroses institucions sanitàries, que van alertar sobre el possible compromís de la seguretat dels pacients en el cas de validar-se aquesta normativa.

Pensem que representa un gran èxit per a tots els qui advoquem per l’eficàcia i seguretat dels tractaments de les malalties en general i de les patologies estètiques en particular, perquè en tant que la medicina cosmètica, estètica i de l’envelliment fisiològic és i serà sempre medicina, totes les nostres actuacions (preventives, diagnòstiques, restitutives, correctives o pal·liatives) s’han de basar en criteris científics i acadèmics en els quals tan sols els metges hem estat instruïts. És del tot inadmissible que, per part de personal no mèdic (a vegades ni tan sols sanitari) i en salons de bellesa, s’ofereixin i es facin tractaments que requereixen la inexcusable aplicació directa, o almenys la seva indicació i supervisió, per part de metges formats i acreditats, i en centres sanitaris autoritzats.

Tan sols ens resta reclamar l’actuació immediata i contundent de l’Administració i de les nostres corporacions professionals.