Jaume Padrós i Selma
CoMB

És l’hora de millorar la situació dels professionals. Per responsabilitat i justícia

Permeteu-me iniciar aquesta salutació donant la benvinguda als nous companys i companyes que tot just s’acaben de col·legiar i que rebran per primer cop a casa la revista COMB. A tots vosaltres, com ja us vaig traslladar en l’acte de benvinguda, us desitjo un camí ple d’oportunitats per aprendre i gaudir d’aquesta professió i dels seus valors i us animo a participar de l’activitat d’aquest Col·legi, que ja és també vostre.

Ja fa mig any que l’equip de la Junta de Govern vam començar a treballar per assolir els nostres compromisos electorals, enmig d’una situació política complexa que, d’altra banda, ens exigeix estar a l’alçada. En aquests mesos, hem impulsat dos documents de posició de gran importància pel que fa a garantir la bona praxi. Tant el document sobre la prescripció eficaç i segura dels fàrmacs opioides (en aquest cas, aprovat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya), com el de “L’assistència a persones en situació de final de vida”, dels quals informem a la revista, donen una resposta rigorosa, professional i ètica a qüestions rellevants plantejades per la professió i per la societat. Una vintena de companys i companyes experts han col·laborat en la redacció d’aquests documents. A tots ells, el meu agraïment per l’esforç i les hores dedicades i l’enhorabona pel valor que han aportat amb el seu treball. La seva participació és la millor mostra que el Col·legi som i el fem entre tots.

Al llarg del darrer trimestre, el Col·legi també ha acollit i promogut debats necessaris com ara el de la gestió de la informació clínica al sector de la medicina privada. Recentment, hem obert també el debat sobre els principis i deures que han de regir l’exercici de la direcció mèdica als hospitals i centres sanitaris. Precisament, a la primera sessió de treball i discussió vam comptar amb la presència del nou director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. Era la seva primera visita al Col·legi i va aprofitar la seva intervenció per traslladar-nos una dosi d’optimisme en l’etapa que s’obre amb el nou govern. 

Des del CoMB i, des de la lleialtat institucional que ens correspon, oferim la nostra col·laboració a l’equip que encapçala la consellera Alba Vergés, a qui desitgem molts encerts. També manifestem que necessitem que el govern encari de manera decidida els problemes que el nostre sistema té plantejats. I, sobretot, necessitem revertir les injustes condicions laborals i professionals que estan afectant molts metges i metgesses, especialment els joves.

Per responsabilitat, vam assumir grans sacrificis perquè la crisi i les retallades no afectessin la qualitat assistencial. Amb el mateix esperit vam demanar que no minvessin les partides d’inversions, equipaments, recerca i docència. Ara, per responsabilitat i justícia, cal que la prioritat pressupostària se situï en la dignificació de les condicions dels professionals. En aquests moments, no atendre aquesta prioritat i, alhora, no emprendre la transformació dels models d’organització dels centres, apostant pel lideratge i l’autonomia professional, ens pot situar en un escenari, no només de més incertesa pel que fa al futur del sistema, sinó de gran frustració i de conseqüències imprevisibles. 


Jaume Padrós Selma,
president del Col·legi de Metges de Barcelona