Metges destacats a l’esport

A l’esquerra, una instantània del seguiment que el doctor Carles Bestit fa del jugador blaugrana Diego Armando Maradona. FC Barcelona, 1982. (Arxiu Família Bestit.) A la imatge de la dreta, el metge i jugador blaugrana Paulí Alcàntara, en una magistral jugada de cap, c. 1925. (Foto Bert. Mundo Deportivo.)

CoMB CULTURA I SOCIETAT

Galeria de Metges Catalans

Metges destacats a l’esport

Molts metges han estat practicants d’algun esport en l’època d’estudiant, però només alguns han estat grans jugadors i han arribat a ser internacionals per Espanya habitualment en esports de caràcter amateur. Un cop graduats com a metges, molts continuen practicant alguna activitat esportiva i alguns fins i tot lliguen la seva vida professional amb la vida esportiva, com a metges de l’esport o com a promotors o impulsors d’iniciatives esportives.

A la Galeria de Metges Catalans hi ha representants dels tres tipus que van destacar en l’esport que practicaven, com el golejador del FC Barcelona Paulí Alcàntara; el porter del RCD Espanyol, Josep Maria Sala; el gran esquiador Pitu Figueres; els olímpics de l’equip espanyol d’hoquei herba, com Pere Farreras a Londres i Joaquim Cabot a Berlín; així com el jugador de waterpolo Josep Armangué, que guanyà els Jocs Olímpics d’Anvers de 1920. 

També hi ha metges a la Galeria que s’han dedicat a la medicina esportiva, ja sigui com a la pràctica mèdica que s’exerceix en esportistes com, per exemple, Carles Bestit, un dels pioners d’aquesta especialitat, o Ramón Balius, impulsor de la medicina de l’esport. A més, hi ha els introductors de la gimnàstica com a instrument per a la millora de l’estat de salut com  Bartrina Costa, l’introductor de la gimnàstica sueca a Espanya, o Eveli Barnadas que va instal·lar a Olot un dels primers gimnasos que hi ha hagut a Espanya. 

Finalment, hem d’esmentar els impulsors o promotors d’instal·lacions esportives, com els metges de Reus, pare i fill, Domènech Ros i Domènech Miró, creadors del CE Reus o, també, un altre metge reusenc, Enric Aguadé, gran excursionista i creador dels senders de gran recorregut (GR).

A la Galeria de Metges Catalans, també hi tenim alguns metges de poble aficionats a l’esport que van presidir el club de futbol de la seva localitat, encara que aquesta no fos la raó per incloure’ls a la Galeria.

Miquel Bruguera, director de la Unitat d’Estudis Acadèmics del CoMB


Més informació a: http://www.galeriametges.cat/