El Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona s’obre pas a Europa
INNOVACIÓ

El Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona s’obre pas a Europa

El 22è Fòrum d’Inversió Healthcare Barcelona ha estat el més internacional dels celebrats fins ara. El motiu va ser la seva inclusió en el congrés HIMSS Europe & Health 2.0, que va tenir lloc el passat 28 de maig a Sitges i que es va posicionar com l’esdeveniment de salut digital d’àmbit europeu amb més ressò del moment. Els més de 2.000 assistents a HIMSS Europe & Health 2.0 van conèixer de primera mà les darreres novetats tecnològiques i les tendències de futur del sector, que passen per l’ús de dades genòmiques en medicina de precisió, intel·ligència artificial, teràpies digitals o apoderament del pacient, entre d’altres. 

L’emprenedoria i la innovació en el sector healthcare també van tenir un paper destacat en el congrés. És aquí on va entrar en joc el Fòrum d’Inversió Healthcare, que es va celebrar junt amb un dels altres fòrums d’inversió de referència: l’EC2VC Investors Forum and Pitch Competition. En aquesta ocasió, als organitzadors habituals dels fòrums healthcare (Col·legi de Metges de Barcelona, Barcelona Activa-Ajuntament de Barcelona, ESADE-BAN i Biocat) s’hi van sumar HIMSS Europe, Health 2.0 i l’acceleradora europea eHealth Hub. L’esdeveniment també va tenir un format diferent al ja conegut: els emprenedors comptaven amb quatre minuts per presentar el seu projecte i un torn de preguntes i respostes de cinc minuts amb un jurat especialitzat. L’incentiu residia en què el mateix jurat premiava una empresa de la categoria shoot (companyia que busca la seva primera ronda d’inversió) i una altra de la bloom (companyia que ja ha rebut finançament privat i que busca una inversió de seguiment) amb tres mesos d’acompanyament especial per part d’eHealth Hub, per identificar i connectar amb els inversors més adequats. 

Guanyadora de la categoria shoot 

Infermedica, una aposta per l’optimització de l’atenció al pacient a través de la IA 

En la categoria shoot, l’empresa guanyadora va ser Infermedica, que ha desenvolupat una plataforma de marca blanca basada en la intel·ligència artificial (IA) a través de la qual els pacients poden obtenir un diagnòstic clínic preliminar. La plataforma, disponible per a diferents formats, planteja a l’usuari diferents preguntes diagnòstiques i en funció de les respostes mostra possibles solucions als símptomes descrits. Amb això, el pacient pot autotractar-se o plantejar una teleconsulta. D’aquesta manera, s’eviten visites presencials i s’optimitza el temps tant del pacient com del metge. El CEO de la companyia, Piotr Orzechowski, va explicar que la plataforma ja té més de 3 milions d’usuaris i que disposa de gairebé 1.700 desenvolupadors subscrits, inclosos els seus grans socis: Healthloop i Allianz. Infermedica va nàixer l’any 2012 i té seu a Polònia i als Estats Units. 

Guanyadora de la categoria bloom 

IOMED Medical Solutions, iniciatives pioneres per optimitzar la gestió sanitària

IOMED Medical Solutions, desenvolupadora de software per a l’anàlisi i estructura de dades clíniques a través de la IA, va ser la premiada de la categoria bloom. La start-up, creada l’any 2016 a Barcelona, ha llançat al mercat una solució que suposa un gran avenç en la gestió sanitària. Es tracta de la tecnologia MEL (Medical Language API), que es basa en la informació que el metge introdueix en la història clínica de cada pacient. MEL identifica els conceptes clínicament rellevants i els emmagatzema de manera estructural i codificada en una base de dades. Amb això, el metge pot reduir el temps d’anàlisi de l’historial del pacient; i l’hospital, reutilitzar la informació de forma massiva. El CEO d’IOMED, Javier de Oca, estima que l’ús de la seva tecnologia permetrà estalviar fins a 12 milions d’euros l’any en reingressos hospitalaris i més de tres milions d’euros en ingressos urgents evitables. Ara per ara, la solució d’IOMED s’ha implantat a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.