CoMB BONA PRAXI

La Junta de Govern inhabilita un metge per divulgar i practicar procediments sense cap evidència científica amb pacients oncològics

La Junta de Govern del Col·legi va acordar sancionar un col·legiat amb cinc anys d’inhabilitació per a l’exercici de la professió mèdica per haver divulgat i posat en pràctica amb pacients oncològics l’anomenat Mètode Hamer (també conegut com a Nova Medicina Germànica). La Junta també va fer un requeriment explícit a l’esmentat col·legiat per tal que no torni a practicar ni a difondre en el futur procediments no validats i sense evidència científica. El col·legiat inhabilitat tenia consulta a les províncies de Barcelona i Castelló.

L’expedient resolt per la Junta de Govern del CoMB es va iniciar arran d’un escrit que el mateix metge sancionat va adreçar al Col·legi el juny de 2017, poc després de la seva aparició en un reportatge sobre pseudoteràpies que una cadena de televisió estatal va emetre el maig de l’any passat. El contingut d’aquest escrit, en el qual el metge defensava l’eficàcia de l’aplicació del Mètode Hamer, i el visionat posterior del reportatge van ser considerats per part de la Junta motius suficients per obrir un expedient de manera immediata. 

Es dona la circumstància que l’any 1995 el mateix col·legiat ja va ser objecte d’una altra inhabilitació del CoMB per fets pràcticament idèntics (aplicar les teories del Mètode Hamer i divulgar-les com a idònies i eficaces), en aquella ocasió, per un període de dos anys. La resolució del Col·legi va ser ratificada judicialment pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). 

El Col·legi insisteix a demanar la col·laboració a professionals, Administració, mitjans de comunicació, institucions, entitats i societat en general per tal d’evitar la realització i la difusió de pràctiques que generen confusió o engany als ciutadans pel que fa a la seva salut, amb el perjudici que això els pot suposar.