La qüestió
CoMB MÓN PROFESSIONAL SERVEIS COL·LEGIALS

Com valores que els metges tinguem a l’abast un programa com el PAIMM

Albert Mariné

Albert Mariné
Psiquiatre. Responsable Programa Counselling Laboral. Hospital Parc Taulí

Partint de l’aproximació a una realitat tradicionalment encoberta, a finals del segle xx els directius del CoMB van tenir la clarividència d’endegar una iniciativa que ha demostrat ser molt necessària. La idiosincràsia del personal mèdic i la transcendència del seu treball en la cura de les persones fan convenient disposar d’un programa assistencial de qualitat. A hores d’ara tenim proves de l’àmplia utilització i utilitat que té. La clau ha estat el rigor professional del seu equip al llarg del temps i l’afany decidit d’avaluació, millora contínua i comunicació, que ha permès disseminar l’experiència i eixamplar els col·lectius sanitaris atesos.


María Arranz

María Arranz,
cap del Servei d’Urgències de l’Hospital de Viladecans. Gerència Territorial Metropolitana Sud ICS

L’atenció als pacients és molt més complexa que abans: hem de ser resolutius, eficients i sovint ens trobem amb situacions socials i econòmiques que van més enllà dels escenaris clínics i d’allò que nosaltres podem fer per aquestes persones. El sentiment de frustració ens acompanya i és complicat que no ens afecti en la nostra vida personal, impedint-nos desconnectar. Fins i tot hi ha professionals que poden arribar a patir desequilibris emocionals o abús de substàncies.

El PAIMM vetlla per la cura del facultatiu malalt, valorant sempre la millor opció terapèutica i de seguiment, amb l’ajut de companys i responsables, fins a aconseguir la rehabilitació i la reincorporació del metge a l’exercici professional, amb garanties per a ell i llurs pacients. Considero que disposar del programa del PAIMM és un luxe: hem de tenir-lo present i sol·licitar sense prejudicis una valoració del cas en situació de risc.


Roser Garcia Guasch

Roser Garcia Guasch,
anestesiòloga jubilada

Soc anestesiòloga jubilada. Vaig formar part de la Junta de Govern del doctor Vilardell i vaig ser patrona de la Fundació Galatea. Per a mi, és el programa estrella del CoMB. Tant és així, que s’ha expandit a altres especialitats de l’àmbit de la salut. Mimetitzant el programa es va crear el PAIME (Programa de Atención Integral al Médico Enfermo) i està funcionant a tota Espanya. L’anestesiologia és una especialitat de risc d’addiccions a fàrmacs per la confiança i el coneixement que en tenim. Vam revisar els 15 primers anys de PAIMM i em consta que el programa va ajudar alguns companys/es. Ara ja és imprescindible.


Cristina Abadia

Cristina Abadia,
especialista en Medicina del Treball, cap d’unitat de Salut Laboral Consorci Sanitari de Terrassa

De bon començament, quan un metge consulta per un tema de salut mental o relatiu a alguna addicció, segons la meva experiència, cal fer una sèrie de visites perquè aquest professional vagi prenent consciència de l’existència del problema. És un fet menys freqüent en altres col·lectius.

Un programa específic d’atenció al professional de la salut és un recurs amb què comptem els metges del treball, que és extern als nostres centres i que, per tant, ajuda a mantenir la confidencialitat per tal que la reinserció al treball es faci de la manera més natural possible sense que l’episodi viscut interfereixi en la tasca d’aquest professional.

 

Més informació a: blogcomb.cat