Càncer a internet
CoMB MÓN PROFESSIONAL BONA PRAXI

La desinformació sobre càncer a Internet

Un informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya alerta que gairebé tres de cada quatre vídeos a YouTube sobre el tractament del càncer són fake news. El Col·legi de Metges de Barcelona insta a tots els actors implicats a col·laborar en la lluita contra les pseudociències.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va presentar l’informe Anàlisi de la presència de desinformació en línia sobre el càncer en una roda de premsa, el passat octubre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, en la qual van participar el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher; el president del CoMB, Jaume Padrós, i la secretària general del Departament de Salut, Laura Pelay. Al treball s’alerta que el 74 % de les cerques a YouTube sobre el tractament del càncer són fake news, és a dir, que contenen informació enganyosa i, sovint, perillosa per a la salut, ja que difonen missatges que neguen la malaltia o que publiciten cures miraculoses sense cap base científica.

El CAC va demanar la retirada de 14 vídeos que ha analitzat en profunditat i que sumen 25 milions de visualitzacions. Per la seva banda, Jaume Padrós, va mostrar la seva preocupació per l’increment de l’oferta i difusió de pseudociències, que basen el seu èxit en explotar la vulnerabilitat i la desesperació de pacients amb malalties greus, com el càncer. Padrós va instar tots els actors implicats (professionals, col·legis, Administració, mitjans de comunicació i ciutadans) a col·laborar en la lluita contra les pseudociències i va anunciar que el CoMB, el CAC i el Departament de Salut ja estan treballant per orientar i coordinar les seves accions en aquest àmbit.

Roger Loppacher va qualificar com a molt greus aquests continguts, ja que poden tenir un efecte molt negatiu en la salut de les persones i va demanar la retirada immediata d’aquests continguts volgudament falsos, ja que poden posar en risc la vida de les persones.

Laura Pelay va anunciar la creació per part del Departament de Salut d’una Comissió Assessora en teràpies complementàries per tractar el càncer i les malalties greus, que avaluarà l’impacte de la celebració d’actes o difusió de continguts sobre aquest tema a Catalunya.

El CAC ha analitzat els vídeos més visibles a la plataforma YouTube i ha detectat que gairebé tres de cada quatre vídeos (el 74 %) són desinformació sobre la malaltia, atès que defensen teràpies sense base científica reconeguda i que es tracta de continguts susceptibles de ser falsos, erronis o enganyosos. Només el 14 % correspon a continguts divulgatius sobre el càncer, i la resta, el 12 %, són vídeos amb referències puntuals o circumstancials a aquesta malaltia.

Document de posició complet a: www.comb.cat