18a Escola d
CoMB MÓN PROFESSIONAL MÓN SANITARI

18a Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica

Professió i lideratge

La definició del professional del futur i dels desafiaments als quals haurà de fer front, el lideratge professional dins de les organitzacions sanitàries i el canvi climàtic com a repte de la salut global van ser les tres taules de debat de la jornada celebrada a Puigcerdà.

El professional del futur

L’anàlisi dels diferents aspectes sobre el perfil del metge que s’espera per als pròxims anys es va donar en la primera taula de debat moderada per la directora de centre de l’Hospital de Bellvitge, Cristina Capdevila. 

Les primeres dades per situar el tema les va proporcionar Magda Campins, vocal del CoMB i cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron. Campins va avançar algunes dades de l’Estudi de la Professió Mèdica que el Col·legi ha fet recentment per conèixer la situació i les preocupacions dels professionals. 

Montserrat Esquerda, directora general de l’Institut Borja de Bioètica-URL i presidenta de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges de Lleida, va defensar la bioètica com a element clau per tenir bons professionals en el futur. 

La visió externa de la professió la va donar la periodista especialitzada en salut del diari El País, Jessica Mouzo, que va apel·lar a la responsabilitat dels professionals amb la societat demanant-los una veu més potent a les xarxes socials per divulgar informació de qualitat sobre temes de salut. 

Finalment Àlvar Agustí, director de l’Institut Clínic Respiratori de l’Hospital Clínic, va descriure, des d’una doble perspectiva, la de metge i la de pacient, els nous factors i escenaris amb què els metges hauran d’aprendre a conviure.

Imatge

Lideratge professional organització sanitària

La segona taula en què es van debatre els diversos aspectes sobre el lideratge professional i en la qual diferents professionals van incidir en l’anàlisi a partir de les seves experiències, la va moderar la directora general de la Unió Catalana d’Hospitals, Roser Fernández. 

El consultor de Lead to Chance, Xavier Marcet, va analitzar la creixent complexitat de l’entorn i com influeix en els perfils de lideratge que s’hi espera. 

La visió integradora i els aspectes de la formació en lideratge els va tractar Albert Ledesma, comissionat de l’Escola de Formació Mèdica i Lideratge del CoMB, qui va insistir en la necessitat de donar valor als projectes i il·lusionar els equips per ser un bon líder. 

Anna Carreres, vocal del CoMB i coordinadora del Servei d’Urgències de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, va posar l’accent en la gestió del talent i en les persones com a element clau per construir estratègies. 

Per concloure, el director de Recerca del CAPSBE i president de la CAMFiC, Antoni Sisó, va indicar que els bons líders són aquells que regeixen les seves accions pels valors.

Canvi climàtic i salut global

La manera com el canvi climàtic està afectant la salut de la població a tot el planeta va centrar el debat de la darrera taula de la jornada, moderada per Mònica Botta, vocal del CoMB i directora mèdica de la Fundació Hospital de Granollers.

L’explicació dels efectes del canvi climàtic al planeta i, concretament a Catalunya va anar a càrrec de la geògrafa i meteoròloga, Míriam Santamaria.

L’anàlisi de l’evolució de la salut global els darrers anys el va fer el director científic d’ISGlobal i professor de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra, Josep M. Antó. Segons les dades presentades per Antó “la incidència de les malalties infeccioses ha disminuït els últims anys, però les afectacions cròniques s’han fet més prevalents”. Per altra banda, Antoni Trilla, vocal del CoMB i cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, va assenyalar que “l’augment de la temperatura global està facilitant l’expansió de malalties infeccioses provocades per mosquits”.

En el decurs de la Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica es van fer dues conferències a càrrec de Carles Hervàs, metge anestesiòleg i patró de la Fundació Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, i Lluís Recoder, advocat i professor de governança mediambiental de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna i membre del Climate Project que lidera el nord-americà vicepresident dels EUA durant el mandat de Bill Clinton, Al Gore.

Carles Hervàs va oferir una classe magistral sobre els processos quirúrgics durant la Guerra Civil relatada a través dels arxius personals de tres metges cirurgians que van exercir durant l’enfrontament bèl·lic i que han estat cedits al fons del museu.

Conferència de cloenda

Lluís Recoder va pronunciar la conferència de cloenda sobre Canvi climàtic, una realitat incòmoda? en la qual va incidir sobre un dels debats que van centrar la jornada sobre els efectes del canvi climàtic.

En l’acte de cloenda també van participar Alba Vergés, consellera de Salut; Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà; Jaume Padrós, president del CoMB; Jordi Riera, vicerector de Política Acadèmica i adjunt al rector de la URL, i Francesc Armengol, president d’AUCER.

La 18a Jornada d’Estiu va estar organitzada un any més pel Consell de Col·legis de Catalunya, el Col·legi de Metges de Barcelona i la Universitat Ramon Llull (URL) i AUCER, i va tenir el patrocini del Grup Med.

Accés al vídeo de la jornada.