Primer Fòrum de Diàleg Professional
CoMB MÓN PROFESSIONAL MÓN SANITARI

Primer Fòrum de Diàleg Professional

Representants dels professionals de la salut, entitats de pacients i organitzacions sanitàries es van reunir en un fòrum organitzat pel Departament de Salut per buscar solucions a les necessitats del sistema de salut.

El primer Fòrum de Diàleg Professional convocat per la Conselleria de Salut i celebrat el 19 de setembre a l’Hospitalet de Llobregat va aplegar més d’un centenar de representants del sector sanitari a Catalunya per buscar solucions a les necessitats de la sanitat catalana. Els quatre grans reptes que el Departament de Salut es va marcar com a punt de partida per construir la salut del futur són: fer més atractiva l’especialitat de l’atenció primària, la distribució equitativa de professionals arreu del territori, la coordinació entre la planificació sanitària i universitària i la millora de la ràtio d’infermeria.

Bona part dels participants al Fòrum van valorar positivament la iniciativa, però van recordar que també s’han de posar recursos per solucionar la precarietat laboral dels treballadors sanitaris. Jaume Padrós, president del CoMB, va declarar que “si no canviem els models d’organització i no venen més recursos, anem directes a la precarietat”. Padrós va indicar en una entrevista a La Vanguardia, el 19 de setembre, que del Fòrum “n’han de sortir decisions ja que el sistema encara no està en perill, però sí amenaçat”. 

El president del CoMB va insistir a denunciar que el fet que es cronifiqui aquesta precarietat és una clara amenaça, ja que l’esforç dels professionals per la sostenibilitat no pot ser indefinit. Padrós, en marcar quines son les necessitats sanitàries avui, va dir que calia millorar les condicions laborals, els salaris i la capacitat d’autogestió. Així mateix, segons Padrós, el model assistencial s’ha d’adaptar a una feina molt més d’equip entre diversos professionals que atenen a domicili i amb pacients capaços de prendre moltes més decisions.

Durant el proper any es faran diverses trobades per tal d’identificar reptes. Cap al mes de febrer està previst celebrar una cimera on grups de treball específics concretaran propostes de solucions. En una darrera trobada, es tractarà com es poden materialitzar les possibles solucions.

Reportatge d’un dia de treball d’una metgessa de família

Coincidint amb la celebració del Fòrum, el Telenotícies de TV3 va emetre un reportatge on es feia el seguiment d’una jornada de treball de Carme Berbel, metgessa de família del CAP Ca n’Oriac de Sabadell. Al vídeo, que es va fer viral a través de les xarxes i que va ser compartit sobretot per professionals de la salut, es mostrava la tasca de la doctora a la seva consulta en una jornada en què havia d’atendre els 42 pacients que tenia a l’agenda, més les visites imprevistes. Berbel relatava les dificultats “d’encabir-ho tot” i la necessitat “d’allargar la jornada” i de fer ús del seu temps personal per poder arribar a tot. El reportatge reflectia la realitat de molts metges i metgesses que han de gestionar una agenda assistencial massa carregada i treballar sota pressió i estrès. 

Accés al vídeo del reportatge a la doctora Carme Berbel a Telenotícies de TV3.