Jaume Padrós
CoMB

125 anys d’una institució viva i plural

M’agrada reivindicar el valor dels detalls, dels missatges i dels gestos quotidians. Podem imaginar i perseguir grans projectes, però, al final, les fites s’assoleixen pas a pas i el dia a dia avança amb les petites coses. Per això, vull agrair totes les aportacions, les crítiques i les mostres de suport i també de desacord que cada dia molts de vosaltres feu arribar al Col·legi i als membres de la Junta de Govern. Aquesta Junta acaba de complir el primer any de mandat i us asseguro que cadascun de nosaltres necessitem i valorem enormement la vostra participació i les vostres propostes i opinions sobre decisions, iniciatives i posicionaments que tirem endavant. No hi ha dubte que som una institució viva i plural i que, malgrat les dificultats evidents, els metges i metgesses mantenim ferm el compromís amb la professió i amb la societat. Bona mostra n’és que enguany el Col·legi commemori el 125è aniversari i que ho celebri amb una sèrie d’actes dels quals us anirem informant en els pròxims mesos.

A la revista que teniu a les mans, hi ha diversos exemples de projectes i iniciatives que han vist la llum gràcies a la participació activa de molts companys i companyes. És el cas del Document de Posició Principis i Deures en l’exercici de la Direcció Mèdica, que hem impulsat amb l’objectiu de dotar-nos d’un instrument que, de ben segur (i així ho esperem), esdevindrà molt útil en el dia a dia dels nostres hospitals.

També consolidem iniciatives, com la concessió de les Beques Bada per a metges que es volen formar en cooperació; millorem serveis, com el d’ocupació (cada cop més àgil i acurat, amb més de 1.500 ofertes laborals gestionades l’any 2018), i ens fem ressò de la darrera edició dels Premis a l’Excel·lència Professional, una celebració on reconeixem els valors i la vàlua dels nostres companys. Enhorabona a tots els guardonats!

No he volgut deixar passar l’oportunitat de recordar i reconèixer la implicació de tants i tants professionals, sobretot perquè la realitat també m’obliga a fer esment d’un context i d’unes circumstàncies que, a priori, no afavoreixen les actituds compromeses. Gairebé quatre mesos després de la vaga del novembre, acaba de ser desconvocada la que havia de ser la segona aturada dels metges i metgesses del sector concertat. Ens trobem ara a l’espera de veure com es materialitzen els acords pactats, mentre els pactes assolits el novembre passat per a la primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) es comencen a aplicar, de moment, d’una manera massa tímida.

Seguim sense que s’encarin els canvis d’arrel que requereix el sistema i sense definir quin model necessita Catalunya al segle xxi. En paral·lel, el debat públic fixa ara la seva atenció en la teòrica manca de metges a Catalunya i a tot l’Estat, sovint sense encertar-la gaire, tot sigui dit. Mentre es filtren dades alarmants i no sempre del tot acurades de la sortida de metges cap a l’estranger, deixem de parar atenció allà on cal: en la urgència de millorar les condicions laborals (no només econòmiques) per fidelitzar professionals (un bon exemple, el trobem en els pediatres d’atenció primària) i en la necessitat de planificar i, sobretot, de pensar maneres més eficients i raonables d’organitzar-nos i d’organitzar el funcionament dels centres sanitaris. Nosaltres no podem mirar-nos-ho com a simples espectadors de luxe. I no ho farem.


Jaume Padrós Selma,
president del Col·legi de Metges de Barcelona