Millors idees de la sanitat 2018

Antoni Bulbena, Josep Arimany, Fréderic Fuz i Josep Vilaplana.

CoMB MÓN PROFESSIONAL SERVEIS COL·LEGIALS

Millors idees de la sanitat 2018

‘Diario Médico’ premia la Càtedra de Responsabilitat Professional Mèdica i Medicina Legal

La Càtedra de Responsabilitat Professional i Medicina Legal, que el Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Grup Med i l’asseguradora Sham van posar en marxa el juny passat, va ser una de les iniciatives distingides amb un dels premis Mejores Ideas 2018 que Diario Médico va lliurar el 3 de desembre passat. La càtedra va néixer amb l’objectiu bàsic de promoure la docència, la recerca i la formació en l’àmbit de la responsabilitat mèdica, així com la difusió de pràctiques segures en l’exercici professional. Adscrita al Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB i ubicada a la unitat docent de l’Hospital Vall d’Hebron i a la mateixa seu del Col·legi de Metges, la nova càtedra està dirigida pel metge forense Josep Arimany.

Els guardons Mejores Ideas de la Sanidad, que ja han arribat a la 17 edició, reconeixen els esforços de les institucions i empreses per explorar nous territoris en medicina i assistència sanitària i premien aquelles iniciatives que, partint tant de professionals com d’institucions, tracten de millorar algun aspecte de la sanitat.

Un total de 50 iniciatives, promogudes per 67 entitats, van ser premiades en un acte celebrat al Paranimf de la Universitat de Barcelona. Van recollir el premi el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), Josep Vilaplana; el director de la càtedra de Responsabilitat Professional, Josep Arimany; el director del Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal, Antoni Bulbena, i el director de gestió de riscos internacionals de SHAM, Fréderic Fuz.

Els quatre pilars de la Càtedra de Responsabilitat Professional i Medicina Legal
  • La docència en els seus diferents nivells, des del grau universitari fins a la formació de postgrau i el màster en gestió del risc sanitari.
  • La investigació, amb la promoció de l’accés a beques i ajuts nacionals i internacionals per a estudiants de doctorat que elaborin les seves tesis sobre responsabilitat professional mèdica o medicina legal i per a grups específics de recerca.
  • La transferència de coneixement i la difusió dels resultats d’aquestes investigacions en congressos, jornades i publicacions.
  • La projecció a escala internacional, establint relacions i intercanvis amb universitats i centres de recerca d’altres països.

Aquesta càtedra va néixer amb la vocació de convertir-se en referència científica internacional en aquests àmbits. Ha estat possible gràcies a la sinèrgia dels sectors acadèmic, professional i assegurador i representa la culminació del treball i de l’experiència acumulats a l’Àrea de Praxi del CoMB en l’àmbit de la recerca sobre responsabilitat professional mèdica i seguretat clínica.

La creació de la càtedra demostra també l’esforç conjunt que fan el CoMB, el Grup Med i Sham en la difusió de la cultura de gestió de riscos amb l’objectiu de reduir el nombre d’accidents mèdics i de millorar la seguretat dels pacients.