Beques Bada
CoMB COOPERACIÓ

Dotze professionals reben les Beques Bada en cooperació

L’acte de lliurament acull un debat sobre cooperació, conflicte i contradicció

Dotze metges i metgesses podran cursar estudis de postgrau relacionats amb la cooperació internacional o fer estades formatives sobre el terreny, gràcies als ajuts que un any més ha concedit el CoMB a través del programa de les Beques Bada. El passat desembre es va celebrar l’acte de lliurament d’aquestes beques, que ja han arribat a la xxv edició i amb les quals el CoMB també ret homenatge al doctor José Luis Bada. La celebració va incloure el debat Cooperar a l’ombra de la triple C. Cooperació, conflicte i contradicció, amb la participació de la metgessa cooperant Marta Trayner; del vicepresident de Metges sense Fronteres Espanya, Fernando Parreño; i del director de FundiPau, Jordi Armadans.


Cooperació a l’ombra de la triple C

El president de la secció de Metges Cooperadors, Xavier de las Cuevas, va ser l'encarregat de presentar l'acte, mentre que el president del CoMB, Jaume Padrós, va fer el lliurament oficial de les Beques Bada als dotze guardonats. Per la seva banda, Mònica Botta, membre de la Junta Govern del CoMB, va moderar el debat posterior, en el qual es van aportar reflexions molt interessants per aclarir si hi ha possibles sortides davant les contradiccions que afronten els metges cooperadors quan, a les zones on desenvolupen la seva tasca, sovint pateixen conflictes armats de diversa intensitat i, alhora, els estats fabricants d’armes que alimenten el conflicte aporten fons per a projectes de cooperació.

La visió com a metgessa cooperant sobre el terreny la va donar Marta Trayner, que va destacar que, tot i que les normes dins la guerra són complicades d’entendre, hi ha un dret internacional humanitari, que en aquest moment s’està incomplint de forma reiterada, cosa que té un impacte molt important en la cooperació.

La visió d’una gran organització com Metges Sense Fronteres la va donar Fernando Parreño, que va destacar com ha canviat el context humanitari des dels anys noranta. Parreño va denunciar que l’accés a la població a la qual cal atendre, és molt més difícil, ja que hi ha actors armats als quals s’han d’apropar per negociar-hi l’accés.

Jordi Armadans va assenyalar que FundiPau no treballa específicament en l’àmbit de la cooperació, sinó que es dedica a abordar i denunciar les condicions de violència estructural que provoquen les crisis humanitàries, i va fer especial menció a les crisis de desplaçats pels conflictes bèl·lics.

En el decurs de l’acte, la vicepresidenta del CoMB, Elvira Bisbe, va avançar com serà el concert benèfic Mediconcert d’aquest any, a través del qual es recolliran fons en benefici de les Beques Bada. Des de l’any 1993, s’han lliurat les Beques a més de 340 metges de 16 nacionalitats diferents i s’hi han destinat més de 900.000 €.

Metges becats en la XXV edició de les Beques Bada

Raquel Adsarias Ferrera, Estada Formativa al Paediatric Hospital Pablo Horstmann (Kènia)
Maria René Calvo Flores, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Cristina Constenla Villoslada, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Madalina Dinu, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
María J. Estébanez Elguezabal, Estada Formativa a Partners in Health (Mèxic)
M. Isabel González Nieto, Estada Formativa a l’Hospital Nossa Senhora Da Paz (Angola)
José Leonardo González Pérez, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Marta Guerrero Muñoz, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Laura Latorre Garcia, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Ingrid López Mercado, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)
Percy Efrain Pantoja Bustillos, Estada Formativa al Centro de Investigaçao em Saúde de Manhiça (CISM) (Moçambic)
Ana Katerine Ramírez Carbajal, Màster en Salut Internacional i Cooperació (UAB)