Maria Estébanez
CoMB COOPERACIÓ

María Estébanez “La cooperació és poder contactar amb la part més humana de la medicina”

La doctora María Estébanez fa quatre mesos que es va instal·lar a la serra de Chiapas (Mèxic) per treballar com a metgessa psiquiatra amb l’ONG Partners in Health. La seva relació amb la cooperació va començar quan feia la residència a l’Hospital de Sant Pau.

Quina és la teva tasca a Chiapas?
D’una banda, faig d’interconsultora de casos complexos de psiquiatria. D’altra banda, superviso i acompanyo els metges passants mexicans que han d’estar un any fent serveis socials en una clínica rural del país. Els ajudo a preparar el pla terapèutic, observo com passen visita, els faig formació i preparem plegats materials docents de psiquiatria. També faig capacitació en salut mental a les treballadores comunitàries.

Què ha significat per a tu aconseguir una Beca Bada?
Em va fer molt il·lusió rebre la beca Bada. De fet, sense la beca no hagués pogut quedar-me tot l’any a Chiapas, que crec que és el temps mínim per entendre el context sociocultural. Amb l’ajut, podré cobrir la meva estada i portar a terme un projecte que deixi empremta quan jo ja no hi sigui. 

Com entens la cooperació?
La cooperació és poder contactar amb la part més humana de la medicina. Quan fas cooperació se’t fa molt més visible el context sociocultural de la persona i pots observar-la d’una manera més global.

 

Accés a l'entrevista completa.