Fake news, WMA
CoMB MÓN PROFESSIONAL BONA PRAXI

20 anys d’activitat de Web Mèdic Acreditat

Com combatre les ‘fake news’ de salut a la xarxa

Experts de diversos àmbits analitzen la informació de salut a la xarxa i com els metges poden recomanar continguts de qualitat.

Internet, especialment a través de les xarxes socials, posa a l’abast del ciutadans i ciutadanes una enorme quantitat d’informació sobre salut. A la xarxa hi ha molts continguts útils i de qualitat disponibles, però també molta desinformació i moltes notícies falses, les conegudes  fake news, que en el pitjor dels casos poden arribar a suposar un risc greu per a la salut. Segons un recent informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, fins al 74 % de les cerques a YouTube sobre càncer són fake news.

Per tal d’analitzar totes aquestes qüestions, experts de diversos àmbits van participar, el passat abril, en una jornada en la qual, entre d’altres aspectes, es va examinar la qualitat de la informació de salut a la xarxa; com els metges poden fer recomanacions de salut a Internet; la responsabilitat dels mitjans de comunicació com a font d’informació de salut, i possibles mesures de regulació que es poden dur a terme des de les administracions competents.

Durant l’acte, el secretari del CoMB, Gustavo Tolchinsky va fer el balanç dels 20 anys d’activitat de Web Mèdic Acreditat, el programa del CoMB que concedeix un segell de qualitat que identifica aquells webs que compleixen en els seus continguts uns requisits de qualitat i fiabilitat en el marc del sector mèdic i sanitari.

Vídeo “#salutsensetrampes
En la cloenda de la jornada es va presentar el vídeo “#salutsensetrampes”, elaborat pel Col·legi, on metges, metgesses i personalitats reconegudes dels àmbits de la cultura, la comunicació i l’esport recorden a la ciutadania que, davant la gran quantitat d’informació sobre salut que hi ha a Internet, és indispensable tenir precaució i aplicar el sentit comú i l’esperit crític a l’hora de seleccionar continguts.

Veure jornada completa a: www.youtube.com

 

Vídeo #SalutSenseTrampes
www.youtube.com