Maria Siurana i Enric Ventura
CoMB MÓN PROFESSIONAL

Dos metges valoren l’inici i el final de la residència

Medicina Familiar i Comunitària és l’especialitat que més places ha ofert en la convocatòria MIR de 2019. Quines expectatives tenen els metges quan arriben a la residència? Quin balanç en fan quan acaben? Hem preguntat a dos metges: Maria Siurana, que acaba de finalitzar l’R4, i Enric Ventura, que tot just ara comença el seu R1, per conèixer les seves perspectives.

Maria Siurana, finalitza la residència de Medicina Familiar i Comunitària al CAP Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat

Quin balanç fas del període de l’especialització?

Durant quatre anys fas diferents rotacions, de manera que aprens l’abordatge del pacient en els diferents àmbits i tens una visió global de les diferents maneres de treballar. He tingut l’oportunitat de rotar en la gran majoria de serveis especialitzats i així obtenir els diferents coneixements bàsics per adquirir seguretat. També hi ha moments difícils, com ara les guàrdies de l’hospital que, a causa de la pressió assistencial i de la gran complexitat dels pacients poden arribar a ser bastant complicades, però gràcies als companys residents es genera molt bon ambient, es comparteixen coneixements dels més grans als més joves. Valoro l’etapa de resident com una de les millors de la meva vida, creixes professionalment i personalment.

Com valores la figura del tutor MIR?

És una part fonamental en la formació del resident. El tutor, a més de transmetre els seus coneixements mèdics i la seva manera de gestionar la consulta, serveix com a guia, d’acompanyament i fins i tot es converteix en més que un tutor/assessor per la gran complicitat que s’arriba a crear després de passar hores i hores de consulta. Tenir un bon tutor és clau en la nostra formació.

Com veus el teu futur professional?

Tenim un gran ventall de possibilitats a les quals dedicar-nos un cop acabem (metge de família, urgències CUAP, hospital, PADES...). Hem tingut molta sort d’acabar en aquesta època en la qual es requereixen molts facultatius. Personalment tinc l’oportunitat de continuar formant-me al mateix CAP on he fet la residència.


Enric Ventura, ha fet l’examen MIR aquest any i ha escollit per fer la residència l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària

Com vas fer la tria d’especialitat i d’hospital?

No va ser fins a l’últim semestre de sisè de carrera, durant les pràctiques al CAP, que vaig plantejar-me fer l’especialitat. Vaig gaudir molt de les pràctiques i em vaig adonar que el concepte de salut va més enllà del de malaltia i que el pacient és més que un conjunt de símptomes. Estic decidit a entendre la medicina i les persones amb un enfocament biopsicosocial. Vaig parlar amb metges i metgesses de família i residents perquè m’expliquessin la seva trajectòria professional i si n’estaven satisfets. Vaig trobar persones encantades amb la seva professió i que recomanaven aquesta tria al cent per cent. 

Què esperes de la residència?

Sortim del grau de Medicina i del MIR amb un cert coneixement teòric de les malalties més prevalents, però ens queda molt per aprendre. Durant aquests quatre anys que venen espero impregnar-me de la manera de fer dels meus tutors i, alhora, aprendre dels pacients. Segur que hauré de continuar estudiant, però tinc el convenciment que serà d’una manera ben diferent a com ha estat fins ara. També afronto aquesta nova etapa amb la il·lusió de poder ajudar altres persones. 

Què t’agradaria trobar al Col·legi?

Espero que sigui un espai de trobada amb residents de totes les especialitats, on puguem compartir inquietuds en aquesta nova etapa que comencem i hi trobem el suport que necessitem en cada moment.