Marià Mullerat Soldevila,

Marià Mullerat i Dolors Sans en el dia del seu casament, celebrat a l’Església Parroquial de Sant Jaume d’Arbeca, el 14 de gener del 1922.

CoMB CULTURA I SOCIETAT

Galeria de Metges Catalans

Marià Mullerat Soldevila, el segon metge català beatificat per l’Església Catòlica

El dia 23 de març de 2019, va ser beatificat a la catedral de Tarragona el metge Marià Mullerat Soldevila, assassinat pels incontrolats de la població d’Arbeca, a les Garrigues, població de la qual era l’alcalde, el matí del dia 13 d’agost del 1936. Junt amb el doctor Mullerat va ser beatificada una monja catalana nascuda a Sant Joan les Fonts, a la Garrotxa, pertanyent a la Congregació de les Germanes de la Benaurada Verge Maria del Mont Carmel.

El doctor Mullerat va néixer a Santa Coloma de Queralt el 1897 i va estudiar el batxillerat a Reus, al Col·legi Sant Pere Apòstol. Tenia tres germans, un que va ser diputat a Corts i alcalde de Tarragona per la Lliga Regionalista, un altre que va ser metge de Santa Coloma de Queralt i el darrer, que era empresari.

Va començar els estudis de Medicina a la Universitat de Barcelona el 1914 i es va llicenciar el 1921. Es va casar amb Dolors Sans d’Arbeca i es va establir en aquesta població per exercir de metge on, el 1924, va ser nomenat alcalde, càrrec que exercirà fins al 1930. Va ser fundador de la revista L’Escut, una publicació de caràcter cultural on, a més de temes de caràcter local i general, publicava articles signats per escriptors i poetes distingits del moment.

Mullerat era un catòlic compromès i un metge dedicat, que visitava els malalts d’Arbeca i de les  poblacions veïnes, conciutadans que li reconeixien la seva competència i dedicació. No cobrava honoraris als més pobres i acompanyava personalment a l’hospital les persones necessitades que presentaven problemes mèdics complexos.

Les conviccions religioses i la implicació de Marià Mullerat Soldevila amb el sector conservador de la població va fer que fos amenaçat pels anarquistes més extremistes de la població i, finalment, el van detenir i el van acabar afusellant, juntament amb quatre veïns més de la localitat, en una cuneta als afores del poble.

El procés de beatificació havia començat l’any 2003 i va finalitzar l’any passat.
Amb el beat Marià Mullerat hi haurà un segon metge contemporani beatificat per l’Església Catòlica. L’altre és el beat Pere Tarrés, manresà mort el 1950 d’un limfoma, que fou metge i més tard capellà diocesà.

Miquel Bruguera, director de la Unitat d’Estudis Acadèmics del CoMB

 

Accés al web de Galeria de Metges Catalans.