Jaume Padrós
CoMB

Arrenquem l’any posant al dia el Codi de Deontologia i esperant pressupostos

Acomiadem aquest 2019 amb la satisfacció d’haver tancat l’any commemoratiu del 125è aniversari del CoMB amb un acte institucional, solemne i alhora emotiu, en el qual vam celebrar també la setzena edició dels Premis a l’Excel·lència Professional. Ho fem amb la mirada ja posada en el 2020, en els projectes que ja estan en marxa al Col·legi, els que han començat a prendre forma i els que haurem de definir al llarg de l’any. Entre aquests projectes, hi figura en un lloc destacat l’actualització del Codi de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, un procés que ha entrat en la seva recta final després d’un intens treball participatiu i de reflexió. Com sabeu, n’acabem de tancar el període d’informació pública i, tal com podeu llegir a les pàgines de la revista, està previst que el text definitiu s’aprovi durant el primer semestre de 2020. 

L’actualització del nostre Codi té l’objectiu de donar resposta als nous reptes i necessitats als quals ha de fer front la professió des de diferents àmbits. L’acompanyament al final de vida, la informació i la comunicació amb el pacient, l’ús de les TIC i de les xarxes socials per part dels professionals, la convivència amb tecnologies emergents i disruptives, el paper dels metges i metgesses davant de l’emergència climàtica... El nostre entorn, professional i social, canvia cada cop amb més rapidesa i nosaltres no volem ni podem ser aliens a aquestes transformacions que ens plantegen nous interrogants i noves exigències i responsabilitats que tenim el deure d’assumir.

La professió té la necessitat i l’obligació d’evolucionar d’acord amb cada moment. De cap manera podem permetre’ns quedar-nos enrere. Metges i metgesses hem de liderar, a més, aquests processos de transformació que afecten el sistema sanitari: la seva gestió, l’assistència, la recerca... I això, malgrat que el moment polític i la situació econòmica, certament, no ens ho posa fàcil. Diria que, més aviat, la situació és adversa. Continuem sense pressupostos, tant a Catalunya com a l’Estat; amb un dèficit de finançament que costarà molt de recuperar; sense accions de govern clares; sense rumb... Pel que fa a Salut, tan sols tenim promeses projectades en un futur incert.

Fa poc es van presentar les conclusions i proposta de mesures resultants del treball dut a terme durant el darrer any al Fòrum de Diàleg Professional i, des del Govern, s’acaba de llençar també la xifra de 900 milions més per a Salut supeditada, això sí, a l’aprovació dels pressupostos. Benvingudes aquestes propostes, però les paraules són això, paraules. I la necessitat d’inversions i d’actualització de les condicions laborals i salarials és urgent. Com també ho és fer front als reptes demogràfics de la professió. No podem seguir parlant d’un sistema sanitari d’excel·lència en aquestes condicions. Dir-ho i tornar-ho a repetir com un mantra només ens situa en l’autocomplaença i en la paràlisi. L’emperador va despullat i ja és hora que tots ens atrevim a dir-ho en veu alta perquè els que governen posin fil a l’agulla i perquè l’oposició se’n faci copartícep.

Esperem que el nou any ens porti alguna bona notícia i, sobretot, que ens porti un pressupost ajustat a les necessitats que tenim, així com uns honoraris dignes per als metges i metgesses que treballen al sector privat. Des de la Junta de Govern, no deixarem de reclamar-ho. 

Mentrestant, en aquest breu parèntesi del Nadal, vull desitjar-vos de tot cor, en nom meu, de la Junta de Govern i de tot l’equip del CoMB i del Grup Med, un molt feliç i venturós 2020.