Homenatge a la professió mèdica
CoMB MÓN PROFESSIONAL

Homenatge a la professió mèdica en la celebració dels 125 anys del Col·legi de Metges de Barcelona

En l’acte de celebració del 125è aniversari de la fundació del Col·legi de Metges de Barcelona, 51 metges i cinc equips assistencials van rebre la distinció de metges excel·lents en reconeixement a la seva trajectòria professional.

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) va celebrar el 21 de novembre, al Museu Marítim de Barcelona, l’acte central de la commemoració del 125è aniversari de la institució, amb una vetllada que va homenatjar la professió mèdica amb el lliurament dels Premis a l’Excel·lència Professional, l’edició d’un llibret commemoratiu de Borja de Riquer sobre els metges a la societat catalana contemporània i una exposició videogràfica sobre personalitats mèdiques significatives dels darrers 125 anys d’història de la medicina catalana. 

L’acte va comptar amb l’assistència del president de la Generalitat, Quim Torra; del vicepresident del Govern, Pere Aragonès; de la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa; i del director del Catsalut, Adrià Comella, entre d’altres representants institucionals. També hi eren presents el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, i els presidents dels Col·legis de Metges de Lleida i Tarragona, Ramon Mur i Fernando Vizcarro; el vicepresident del Consejo General de Colegios de Médicos, Tomás Cobo, i representants d’altres corporacions professionals. Així mateix, hi van compartir la celebració amb els metges i metgesses diputats del Parlament de Catalunya, exconsellers de la Generalitat, directius i gerents de centres sanitaris, així com representants d’institucions acadèmiques i de recerca, dels sindicats i de la patronal sanitària, com el president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, Joan Sala; el president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, Joan Viñas; el president de Metges de Catalunya, Jordi Cruz; el president de Mutual Mèdica, Luis A. Morales; el president de la Unió Catalana d’Hospitals, Enric Mangas, i el president del Consorci de Salut i Social de Catalunya, Manel Ferré.

Premis a l’Excel·lència Professional 2019

Celebració del 125è aniversari del CoMB i lliurament dels Premis a l’Excel·lència Professional 2019. El president de la Generalitat, Quim Torra; el president del CoMB, Jaume Padrós, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, durant el lliurament dels guardons.

El president del CoMB, Jaume Padrós, va destacar en la presentació de l’acte “la història d’èxit de la professió mèdica catalana” en els 125 anys d’història del Col·le­gi. En aquells inicis “els metges es van posar al costat de la societat per liderar-la cap a la modernitat, per defensar la llibertat, la democràcia, la llengua i la cultura i els drets nacionals”. Per Padrós aquest segell ha esdevingut “part de la nostra identitat i, possiblement, això explica per què la professió és estimada per tota la societat”. Seguint l’exemple d’aquests metges pioners, Padrós va instar els professionals a mantenir aquest paper i a seguir al capdavant dels canvis que ara exigeix la societat del segle xxi. Aquest compromís social continua vigent, va explicar el president del CoMB, i n’és bona mostra “un codi de Deontologia, ara en revisió, així com l’activitat de les diverses Juntes de Govern, que han alertat de  “la precarietat dels més joves, de la insuficiència de recursos per a una sanitat que pretén ser d’excel·lència”, han fet “propostes legislatives per millorar el sector d’assegurança lliure”, han reivindicat “un gran pacte polític i social sobre la sanitat”, han lluitat “contra les fake news en salut als mitjans”. També han “denunciat els abusos sobre població civil en països en conflicte” i “la violència masclista” i han defensat la incorporació a l’ideari mèdic de la sostenibilitat del planeta i les conseqüències del canvi climàtic”.

A l’acte es va projectar un breu missatge en vídeo de l’escriptor nord-americà Noah Gordon, autor de novel·les com El metge i La doctora Cole, que va felicitar el Col·legi pel seu aniversari i va declarar la seva admiració envers els metges expressada en la seva obra. “Espero que continueu tenint cura de la salut dels cata­lans durant els 125 anys vinents”, va desitjar Gordon.

Premis a l’Excel·lència Professional 2019

Noah Gordon, Queco Novell, Àlvar Agustí i Gemma Humet.

 

Premis a l’Excel·lència Professional

Aquests guardons, que enguany han arribat la 16a edició, són el reconeixement que cada any fa el Col·legi a metges i metgesses i a equips assistencials que han estat proposats pels mateixos companys per haver destacat en l’excel·lència i qualitat en l’activitat professional. En aquesta edició, s’han guardonat 51 metges i cinc equips assistencials, en sis cate­gories: Atenció hospitalària; Atenció primà­ria; Altres àmbits assistencials; Recerca bio­mèdica; Educació mèdica i Humanitats, cooperació i gestió.   

La vicepresidenta del CoMB, Elvira Bisbe, va destacar que “aquests guardons no suposen cap aportació econòmica, sinó que són un reconeixement entre companys on es premia el professionalisme i els seus valors: l’honestedat, el compromís, el lideratge, el coratge, la integritat, la feina ben feta, l’altruisme i l’excel·lència”. Seguidament, el secretari del Col·legi, Gustavo Tolchinsky, va llegir l’acta de concessió dels guardons.

El president de la Generalitat i el vicepresident del Govern van acompanyar el president de la Junta de Govern del CoMB, Jaume Padrós, i els dos vicepresidents, Elvira Bisbe i Jaume Sellarès, a l’hora de fer el lliurament dels premis als professionals guardonats dels premis. El director de l’Institut Respiratori de l’Hospital Clínic i un dels fundadors del Grup Janus, Àlvar Agustí, premiat dins de la categoria d’Humanitats, Cooperació i Gestió, es va adreçar a l’auditori en nom de tots els guardonats, agraint el guardó i va reivindicar la humanització de la medicina i els beneficis que aporten “la comunicació i l’empatia”. 

La periodista Montse Jené va conduir el lliurament dels Premis a l’Excel·lència, i l’actor i periodista Queco Novell va afegir la nota d’humor amb  un divertit monòleg sobre algunes situacions que es donen habitualment entre metges i pacients. El punt final a la nit el va posar la cantant Gemma Humet, qui va fer una actuació acompanyada de piano i contrabaix. 

Premis a l’Excel·lència Professional 2019

Museu Marítim de Barcelona durant la celebració de l’acte.

Llibret sobre els metges a la societat catalana contemporània

Amb motiu de l’acte, es va editar la conferència “Els metges a la societat catalana contemporània”, que el catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la UAB, Borja de Riquer, va pronunciar al Col·legi, el 27 de juny, amb motiu de l’acte acadèmic de commemoració del 125è aniversari del CoMB. 

Premis a l’Excel·lència Professional 2019

Llibret sobre els metges a la societat catalana contemporània.

Van assistir al sopar commemoratiu al Museu Marítim els guardonats amb els premis a l’Excel·lència d’aquest any i d’anys anteriors; els membres de l’Assemblea de Compromissaris en representació dels col·legiats; la Junta de Govern actual i les de períodes anteriors; la Comissió de Deontologia; les Juntes Comarcals del CoMB; personalitats de l’Administració local i del país, i representants d’altres col·legis professionals. Els assistents i la institució col·legial van col·laborar amb una aportació a les Beques Dr. José Luis Bada, que s’atorguen a metges amb necessitats formatives en l’àmbit de la salut internacional i la cooperació. 

Reportatge fotogràfic de Jaume Cosialls i Katherin Wermke.

Es pot seguir l’acte complet a: https://www.youtube.com/

Accedir al suplement complet.

Premis a l’Excel·lència Professional 2019

 Mostra de fotos dels assistents a l’acte de celebració dels 125 anys del CoMB i de lliurament dels Premis a l’Excel·lència Professional 2019: https://www.flickr.com/photos/combarcelona/collections/72157711934784508/