La qüestió
CoMB MÓN PROFESSIONAL

La qüestió

Com la bioenginyeria, la bioinformàtica i altres àmbits lligats a tecnologies emergents estan canviant la manera de treballar dels metges

Carolina Garcia-Vidal

Carolina Garcia-Vidal,
especialista del Servei de Malalties Infeccioses Hospital Clínic de Barcelona

En el dia a dia, els metges hem anat incorporant la història clínica electrònica com una eina imprescindible en la nostra tasca mèdica habitual. Del que encara no som prou conscients és del fet que, com a resultat de la informatització dels registres mèdics, la quantitat d’informació sobre els nostres pacients que està registrada és molt gran i creix exponencialment. El fet de poder disposar de gran quantitat de dades analitzables, juntament amb les millores en computació esdevingudes en els últims anys que permeten l’anàlisi d’aquestes dades en segons, representa una autèntica revolució en medicina. En el moment actual, estem creant els primer algoritmes matemàtics amb una alta sensibilitat que permeten crear patrons que prediuen què esdevindrà en el futur amb la malaltia dels nostres pacients. Gràcies a aquestes prediccions, es pot personalitzar el tractament que ha de rebre cada malalt.


Mònica del Valle Roth

Mònica del Valle Roth,
directora mèdica Teladoc Health, Barcelona

Algunes noves tecnologies permeten donar atenció mèdica virtual facilitant l’accés als serveis de salut independentment d’on es visqui i del grau de mobilitat de què es disposi. Treballar en un entorn no presencial, com pot ser l’atenció mèdica telefònica o la vídeoconsulta, ha de garantir una atenció mèdica de proximitat, segura i d’alta qualitat. Suposa una excel·lència en l’escolta activa (veure amb les oïdes), seguir una entrevista estructurada segons símptoma guia (preguntar allò que el pacient no explica) i descartar símptomes d’alarma. Implica adequar el consell mèdic i el recurs a la sospita diagnòstica. Hem de saber arribar al malalt i és imperatiu comunicar bé. Hem de fer de metges.


Josep Vidal i Alaball

Josep Vidal i Alaball,
metge de família de l’EAP Navàs-Balsareny i tècnic de recerca de la Gerència Territorial de la Catalunya Central de l’ICS

Hem de tenir clar que les noves tecnologies aplicades al sector de la salut no són el futur, sinó que són ja el present i això suposa un canvi de paradigma al que ens hem d’adaptar tots, professionals i pacients. Suposa un canvi cultural que apodera els pacients i els posa quasi al mateix nivell que els professionals. Aquestes noves eines (telemedicina, wearables, apps, eines de reconeixement de la veu i processament del llenguatge natural, interpretació automatitzada d’imatges, intel·ligència artificial, robòtica d’intervenció, anàlisi predictiu, realitat virtual i augmentada, etc.) no haurien de suposar una deshumanització de l’atenció, sinó una oportunitat per deixar de fer activitats que aporten poc valor i així poder-nos centrar en una atenció més personalitzada cap als pacients.


Emili Cañete Carril

Emili Cañete Carril,
cap clínic de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Hospital General de Granollers

És part de la tasca mèdica diària mantenir-se actualitzat en tots aquells avenços tecnològics que afavoreixin la nostra feina i millorin la salut dels nostres pacients. Dins el camp de la Cirurgia Ortopèdica i la Traumatologia, la tecnologia d’impressió 3D esdevé un dels majors avenços en l’actualitat. Mitjançant la impressió 3D podem crear biomodels impresos de zones anatòmiques que ens permetran planificar i assajar determinats gestos quirúrgics prèviament a la cirurgia. Tanmateix, ens permet crear guies quirúrgiques, implants i pròtesis personalitzades per a cada pacient. L’aplicació d’aquestes noves tècniques ha permès també l’estreta col·laboració amb altres professionals del món de la informàtica i de l’enginyeria per tal de millorar i mantenir actualitzada aquestes innovacions tecnològiques. L’aplicació d’aquestes tecnologies ofereix un futur esperançador, amb nous escenaris quirúrgics que permetran augmentar els estàndards de seguretat clínica dels pacients, així com una recuperació més ràpida.