Jaume Padrós
CoMB

Un any per a l’esperança

L’any 2021, que tot just acabem d’inaugurar, s’estrena com l’any de l’esperança col·lectiva. L’any en el qual tots projectem el nostre desig de començar a controlar la maleïda pandèmia, amb l’esperança de poder anar recuperant parcel·les de normalitat. Encara que, de ben segur, tots plegats haurem de reinventar la normalitat des de molts punts de vista. Hem dit adéu al nefast 2020 amb l’arribada de les primeres vacunes contra la COVID-19 i amb l’inici de la campanya de vacunació. Ara comença, de veritat, un altre gran repte que, com a societat, se’ns planteja.

Som davant una cursa de fons en la qual, nosaltres, els professionals de la salut, som el primer relleu i hi juguem un paper decisori. El que fem els metges i metgesses, la nostra actitud i la nostra conducta envers la vacunació, serà un exemple per a la societat. Hem d’assumir, més que mai, la responsabilitat d’esdevenir exemplars, per compromís ètic, professional i social. Som la primera baula d’aquesta cadena de confiança i de solidaritat que tot just acaba de començar i que ha de culminar amb la necessària immunitat de grup. Hi ha desenes de raons per vacunar-nos: pels nostres pacients, als quals tant hem vist patir; per les nostres famílies i les abraçades que hem perdut; per la gent gran, que ens ha tornat a demostrar la seva capacitat de sacrifici; pels que han perdut la feina; pels amics i les bones estones que trobem a faltar amb ells… Vacunem-nos, doncs, quan arribi el moment. Fem-ho per solidaritat i per responsabilitat.

Aquesta Revista COMB amb la qual estrenem l’any inclou altres temes per als quals també tenim l’esperança que comencin a fer-se realitat. Ens fem ressò de les 30 mesures que el comitè d’experts del Govern de la Generalitat ha formulat, de manera clara i concisa en un informe publicat el setembre passat, amb l’objectiu de transformar i enfortir el sistema de salut de Catalunya i que exigim que siguin inclosos en els programes dels partits que concorren a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. L’informe, que ha comptat amb la reflexió i participació activa d’un bon nombre de metges i metgesses membres d’aquest comitè, planteja, tal com hem defensat des del Col·legi, que aquesta  transformació del sistema ha de ser una prioritat de totes les forces polítiques i que ha de pivotar en diversos eixos, com la garantia de la suficiència financera (es calcula que el sistema necessita 5.000 milions d’euros addicionals en els propers cinc anys), la millora de les condicions laborals dels professionals o l’aposta per l’autonomia de gestió, entre d’altres eixos i mesures.

És urgent aprendre les lliçons i posar fi als dèficits flagrants que aquesta pandèmia ha deixat del tot al descobert. Els professionals no oblidarem mai tot el que hem viscut i encara estem vivint: l’esgotament, l’angoixa i la impotència que, afegits a les mancances evidents que arrosseguem des de fa anys, van desencadenar les vagues a l’atenció primària i entre els metges residents viscudes després de l’estiu.

Ens queden encara mesos molt durs. Ningú té una bola de vidre que permeti veure l’avenir, ni tan sols a curt o mitjà termini. Des del CoMB, continuarem treballant per als metges i metgesses i en aquestes pàgines (també al web col·legial, als Newscomb periòdics)  trobareu els serveis que continuen a disposició dels col·legiats amb motiu de la pandèmia,  entre els quals destaquem la nova Unitat d’atenció a professionals amb COVID-19 persistent.

Tota la Junta de Govern del CoMB us desitgem un any 2021 molt venturós i esperem que, tots plegats, encetem el camí de les bones decisions, pel bé comú.

Jaume Padrós Selma,
president del Col·legi de Metges de Barcelona