nous MIR
CoMB SERVEIS COL·LEGIALS

Primera edició virtual de l’acte de benvinguda als nous MIR

L’acte de benvinguda MIR 2020, s’ha celebrat per primera vegada de manera virtual, en format de webinar. Durant aquesta edició es van emetre en streaming diversos vídeos on es va presentar el Col·legi i els seus serveis als nous residents, es va parlar en primera persona de les experiències de diversos metges i metgesses residents durant la pandèmia i es van donar consells per afrontar de manera saludable aquesta nova etapa. L’acte de benvinguda MIR, que organitzen el Col·legi de Metges de Barcelona i la Secció de Metges MIR i Metges Joves del CoMB, es du a terme des de 2010.

La vicesecretària del CoMB, Sònia Miravet (1), va transmetre “l’emoció de donar la benvinguda a tots els metges MIR” i d’obrir-los les portes del Col·legi i va mostrar el seu agraïment als metges que ja han començat a treballar en qüestions relacionades amb la COVID-19 abans d’incorporar-se a la seva residència, moltes vegades com a voluntaris. Pel que fa als efectes de la pandèmia en el funcionament del sistema MIR, Miravet en va destacar els canvis organitzatius, els canvis en el rol de metge, la manca de contacte físic (amb el pacient i amb els companys) i les reivindicacions de millores laborals i formatives. Tot i així, va animar a “esprémer tant com pugueu aquesta etapa intensa”. 

El president de la Secció Col·legial de Metges MIR i Metges Joves del CoMB, Oriol Mirallas (2), va felicitar els metges per haver superat les dificultats d’aconseguir plaça en aquest any tan dur i va presentar-los la Secció, un “òrgan intern de participació on els metges debaten, proposen i defensen aspectes de la problemàtica professional. Durant aquest any, “el projecte estrella” ha estat ajudar a “arribar a un consens amb les reivindicacions dels residents de Catalunya per negociar amb les organitzacions”.

 

Testimonis dels residents

El R1 de Medicina Familiar i Comunitària a la unitat docent MFiC Catalunya Central, Jordi Brescó (3) va ser el primer dels residents a parlar de la seva experiència durant la crisi sanitària de la COVID-19. Va estar treballant entre el març i el setembre a l’Hospital d’Igualada i als CAP Santa Margarida de Montbui, Igualada Urbà i Vilanova del Camí. Com a resum de les seves vivències, Brescó va explicar que la part més negativa va ser “donar males notícies”, i la part positiva fou “aprendre a comunicar i saber tranquil·litzar”.

Després van intervenir les R2 de Digestiu de l’Hospital de Bellvitge, Júlia Escuer i Elisabet Maristany (4), que varen exposar com el primer any de la residència és un període marcat per la “corba de l’aprenentatge on es van integrant els coneixements”. El segon any es van trobar amb la crisi de la COVID-19 i una gran incertesa, a la qual es “van anar adaptant”. Van ser ubicades a Urgències, on aprenien “molt els uns dels altres, del treball en equip i de les diferents maneres d’enfocar l’atenció al pacient”.

A continuació, les R4 de Medicina Interna de l’Hospital Parc Taulí, Laia Mas i Alba González (5), van admetre que, en un primer moment, van ser “molt poc conscients del que ens venia a sobre”. El més complicat, van afegir, va ser “aprendre a treballar amb la improvisació i amb la incertesa, perquè amb la COVID-19 no hi ha res controlat”, però d’altra banda, “cal no oblidar les altres patologies i el vessant humà dels malalts”.

Tot seguit es va projectar un vídeo amb els serveis que el Col·legi i el grup d’empreses del Grup Med ofereixen als metges residents. Finalment, va intervenir el psicòleg i director de la Fundació Galatea, Antoni Calvo, qui va fer una breu exposició sobre “Cuidar i cuidar-se també en temps de pandèmia.

Contingut complet de l’acte de benvinguda MIR: www.youtube.com/COMBarcelona