CoMB BONA PRAXI

Desmuntant ‘fakes’ sobre vacunes

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va publicar un document que desmunta falsos mites que circulen a Internet sobre les vacunes en el decurs de la roda de premsa de presentació de l’informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) “El discurs antivacunes a Internet”.

FALS
1. Les vacunes contenen substàncies tòxiques

Les vacunes són els fàrmacs sotmesos a més control per part de les agències reguladores dels medicaments. Les vacunes incloses al calendari de vacunacions de Catalunya són monodosi i no contenen mercuri.

FALS
2. Les vacunes causen autisme
L’any 1998, Andrew Wakefield et al. van publicar a la revista The Lancet un article que associava la vacuna triple vírica (xarampió-rubèola-parotiditis) amb l’autisme. Aquesta associació mai ha estat demostrada per cap estudi posterior; per contra, totes les evidències científiques actuals permeten rebutjar aquesta associació.

FALS
3. Les vacunes desencadenen malalties cròniques i al·lèrgies
No hi ha cap evidència científica que demostri que una vacuna hagi estat la causa o el desencadenant d’una malaltia crònica. Tampoc hi ha cap evidència científica que demostri que les vacunes provoquen o empitjoren malalties al·lèrgiques, com l’asma o l’èczema.

FALS
4. Els efectes adversos de les vacunes sovint se silencien
La seguretat és un dels objectius principals dels programes de vacunació. Totes les vacunes són sotmeses a proves rigoroses al llarg de les diferents fases dels assaigs clínics que han de superar per ser aprovades i segueixen sent avaluades regularment un cop comercialitzades (vigilància postcomercialització). Els professionals sanitaris i la indústria farmacèutica tenen l’obligació de declarar les sospites de reaccions adverses de les quals tinguin coneixement. Els ciutadans també poden declarar-les directament.

FALS
5. La disminució de les malalties infeccioses no es deu a les vacunes, sinó a d’altres millores
Amb la vacunació s’eviten més de 35.000 casos anuals de malalties que afectaven els nens a Catalunya fa tan sols 30 anys. Si s’analitza la incidència de moltes malalties infeccioses al llarg dels anys, no hi ha cap dubte de l’impacte directe i significatiu que han tingut les vacunes.
Un altre argument que demostra clarament el benefici de les vacunes és l’augment de la incidència de malalties quan disminueix la cobertura vacunal.

FALS
6. Les malalties per a les quals ens vacunem són benignes

Les vacunes protegeixen de malalties que poden ser greus, tenir complicacions i seqüeles importants, o, fins i tot, causar la mort. Les persones que no es vacunen no només posen en perill la seva salut, sinó que poden transmetre la malaltia a altres persones vulnerables. A mesura que les malalties que prevenen les vacunes disminueixen i es tornen menys visibles, algunes persones poden tenir la falsa percepció que ja no és necessari vacunar-se.

FALS
7. Darrere les recomanacions vacunals, s’hi amaguen interessos econòmics

Els professionals sanitaris s’han de regir pel Codi Deontològic, segons el qual: “El deure del metge és prestar atenció preferent a la salut del pacient, atenció que en cap circumstància no serà interferida per motivacions religioses, ideològiques, polítiques, econòmiques, de raça, sexe, nacionalitat, condició social o personal del pacient, ni pel temor d’un possible contagi del metge”.
La indústria farmacèutica s’ha de regir per una llei de transparència i els nous medicaments han de ser avaluats per les agències de regulació. No es pot relacionar benefici econòmic amb mala praxi.

 

Accés al document complet.

>>>
Equip redactor del document:
Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron i membre de la Junta de Govern del CoMB; Valentí Pineda, president de la Societat Catalana de Pediatria; Purificación Robles, coordinadora del Grup de Vacunes i Profilaxi de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC); Antoni Trilla, cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic i membre de la Junta de Govern del CoMB; Luis Carlos Urbiztondo, cap del Servei de Medicina Preventiva de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Departament de Salut).