El CoMB als mitjans
CoMB

El CoMB als mitjans

Atenció primària

L’augment exponencial de casos durant l’anomenada “segona onada” del coronavirus ha tensat els centres d’atenció primària, i des del Col·legi de Metges s’han demanat més recursos i personal per reforçar aquest àmbit assistencial. En aquest mateix sentit, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) va emetre el 17 de setembre la nota “Tornada a l’escola i COVID-19: Tramitació de baixes mèdiques dels progenitors i justificació de les absències escolars”, on reclamava alliberar els professionals de primària de tasques administratives com les baixes mèdiques i els justificants d’absències escolars. Membres de la Junta de Govern del CoMB com el president, Jaume Padrós; el vicepresident, Jaume Sellarès; la vicesecretària, Sònia Miravet, i la vocal, Eulàlia Ruiz, han fet declaracions a televisions com TV3, Antena 3 i Betevé; emissores com Catalunya Ràdio, RAC1, Onda Cero i COPE, agències com Europa Press; diaris com La Vanguardia, Ara, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui i 20 minutos; mitjans especialitzats com DiarioMédico.com i SieteDíasMédicos.com, i  mitjans electrònics com ElDiario.es, NacióDigital.cat, La República i TotBarcelona.cat, entre d’altres.

 

Salut física i emocional dels metges

A l’octubre es van presentar en roda de premsa els resultats preliminars d’un estudi sobre l’impacte de la pandèmia en la salut dels professionals sanitaris que duen a terme el CoMB, la Fundació Galatea i professores de l’IESE i de l’IEB-UB i que mostra com els professionals sanitaris se senten més cansats i menys preparats de cara a fer front a una “segona onada” de la pandèmia. Van recollir la notícia, amb declaracions del director de la Fundació Galatea, Antoni Calvo, i el president del CoMB, Jaume Padrós, les agències EFE, Europa Press i Agència Catalana de Notícies; les televisions TV3, TVE, Telecinco, Antena 3, TVE, Betevé, 324 i Euskal Telebista; les emissores Catalunya Ràdio, RAC1 i COPE; els diaris Ara, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui, El País, El Mundo, La Razón, Segre, La Mañana, Diari de Tarragona, Diari de Girona i 20 Minutos; els mitjans especialitzats RedacciónMédica.com, ActaSanitaria.com, ElMédicoInteractivo.com, GacetaMédica.com, ConSalud.es i Eldiaridelasanitat.cat, i els mitjans electrònics Eldiario.es, Nius.com, NacióDigital.cat, Vilaweb.cat, CrónicaGlobal.com, CatalunyaPress.cat, LaRepública.cat, ElNacional.cat i ElMón.cat, entre d’altres.

 

Prevenció i lluita contra la COVID-19

L’epidemiologia de la COVID-19 i els aspectes científics que l’envolten, com ara les vies de contagi, la incidència hospitalària o el desenvolupament de diverses vacunes en Fase III, ha estat tractada pels especialistes en medicina preventiva i salut pública i membres de la Junta de Govern del CoMB, Antoni Trilla i Magda Campins. Per la seva banda, el president del CoMB, Jaume Padrós; el vicepresident, Jaume Sellarès; la vicepresidenta, Elvira Bisbe, i la vocal, Iolanda Jordan, han fet declaracions per valorar les diverses mesures de prevenció per evitar els contagis. Han recollit notícies d’aquests portaveus les agències EFE, Europa Press i Agència Catalana de Notícies; les televisions TV3, TVE1, La Sexta, Telecinco, Cuatro i Betevé; les emissores Catalunya Ràdio, RAC1, Cadena SER, Onda Cero i Cadena COPE Catalunya i Andorra; els diaris La Vanguardia, Ara, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui, El País, El Mundo, ABC i La Razón; les publicacions especialitzades DiarioMédico.com, RedacciónMédica.com i Eldiaridelasanitat.cat, i les publicacions electròniques Eldiario.es, ElNacional.cat, Vilaweb.cat, NacióDigital.cat i Ccma.cat, entre d’altres.

 

COVID-19 com a accident de treball

El CCMC va reclamar al juliol per carta al Ministeri de Sanitat que no decaigués el reconeixement de considerar el contagi per SARS-CoV-2 (virus causant de la COVID-19) com a accident de treball entre el personal sanitari, fet que finalment es va aconseguir al setembre. Elvira Bisbe, vicepresidenta del CoMB, va fer declaracions sobre aquest fet a TerrassaDigital.cat, i van aparèixer notícies també a mitjans com ElNacional.cat, 20minutos.es, LaCiutat.cat i LaRepública.cat, entre d’altres.

 

Informe del Comitè d’Experts

Al setembre, el Comitè d’Experts per a la Transformació del Sistema Públic de Salut de Catalunya, va lliurar al president de la Generalitat el seu informe 30 mesures per enfortir el sistema de salut, que inclou una sèrie de propostes ben valorades pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya. Van recollir la notícia els diaris Ara, El Periódico de Catalunya, El Punt Avui i El País, i les publicacions electròniques LaVanguardia.com, ABC.es, LaRepública.cat, ElEconomista.es i ElMón.cat, entre d’altres.

 

Negacionisme i pseudoteràpies

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya va alertar a l’octubre, amb el suport del Col·legi de Metges de Barcelona, sobre els riscos de l’àmplia difusió a Internet del discurs negacionista de la COVID-19. Així  mateix, el CCMC insisteix a denunciar la promoció del compost MMS per curar malalties com l’autisme o el coronavirus. Aquestes notícies han sortit publicades als diaris La Vanguardia, El Punt Avui, La Razón  i Segre, i als mitjans electrònics Eldiario.es, Ccma.cat, LaSexta.com, Vilaweb.cat, NacióDigital.cat, CrónicaGlobal.com, LaRepública.cat i ElNacional.cat, entre d’altres.

 

Joc d’aposta en línia

Al novembre, el CCMC va manifestar la seva satisfacció davant les restriccions a la publicitat del joc d’aposta en línia aprovades pel govern de l’Estat, que havien estat reiteradament reclamades pel CCMC. La notícia va sortir publicada a l’agència EFE, i als mitjans electrònics LaVanguardia.com i ABC.es. 

 

PROPOSTA D’ESTRATÈGIA DE VACUNACIÓ COVID-19 (GCMSC)

A finals de novembre, el Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la COVID-19, una plataforma independent de científics promoguda per l’Institut de Salut Global de Barcelona i el Col·legi de Metges de Barcelona i presidida per l’epidemiòloga, Silvia de Sanjosé, va presentar un informe que proposava una estratègia de vacunació contra la COVID-19. Van recollir la notícia les televisions TV3, 324, La Xarxa i Betevé; les emissores RAC1, Catalunya Ràdio, Cadena SER i Ràdio 4; les agències EFE, Europa Press i Agència Catalana de Notícies; els diaris Ara, El Periódico, La Razón, Diari de Tarragona, Diari Més, Regió 7 i La Mañana; els mitjans sanitaris RedacciónMédica.com, Eldiaridelasanitat.cat i IMMédicoHospitalario.es, i els mitjans electrònics LaVanguardia.com, Eldiario.es, ElPuntAvui.cat, ABC.es, LaRepública.cat, ElNacional.cat, CrónicaGlobal.com, NacióDigital.cat, MetropoliAbierta.com i LaCiutat.cat, entre d’altres.