Sergio España
CoMB COOPERACIÓ

Entrevista a Sergio España, director i coordinador de projectes sanitaris de l’ONG Ayuda Sri Lanka i beca Bada 2019

“Per fer cooperació és necessari entendre el que està vivint la persona que tens al davant i saber posar-te en el seu lloc”

L’experiència en un viatge a l’Índia va abocar Sergio España a interessar-se seriosament pel món de la cooperació fins al punt de convertir-se avui dia en el motor de la seva vida, tant en el vessant personal com professional. S’ha especialitzat en medicina tropical i malalties infeccioses, fa recerca clínica i ha treballat com a metge cooperant sobre el terreny a Nepal, Perú, Sri Lanka i Grècia. És director i coordinador de projectes sanitaris de l’ONG Ayuda Sri Lanka i ha col·laborat amb Creu Roja en el programa d’atenció domiciliària per a pacients amb VIH. L’any passat va aconseguir una de les beques Dr. José Luis Bada en cooperació que atorga el CoMB, amb la qual ha pogut aprofundir en el coneixement de les malalties tropicals.

Quan vas decidir que et dedicaries a fer cooperació?

El viatge a l’Índia va ser un canvi de perspectiva brutal, un abans i un després en la meva visió del món, sobre com estem distribuïts i sobre tot allò que podem fer. També em va servir per adonar-me de com influeix la pobresa en la salut d’una població.

Com vas arribar a l’ONG Amics del Nepal?

Estudiava Medicina a Màlaga i vaig venir a fer un intercanvi Sèneca a l’Hospital Vall d’Hebron. Va ser quan vaig contactar, per primera vegada, amb una ONG, que va ser “Amics del Nepal”. Vaig començar a col·laborar-hi des d’aquí fent tasques sanitàries i socials. L’any 2014 vaig viatjar al Nepal i allà vaig estar fent revisions mèdiques i tasques d’educació mèdica i de prevenció primària.

Mentrestant anaves enfocant la teva formació cap a l’àmbit de les malalties tropicals.

Vaig fer la residència en Medicina Familiar i Comunitària perquè volia tenir una visió global del pacient. A més, tot el que anava fent anava molt lligat al món de la cooperació i de les malalties infeccioses. Durant la residència, vaig fer una estada de tres mesos a Lima, a l’Institut de Medicina Tropical Alexander Von Humboldt.

Com la feina que vas desenvolupar a Creu Roja?

Treballar amb pacients amb VIH m’ha permès sentir aquest apropament més humà cap al pacient.

Creus que cal tenir alguna qualitat especial per fer cooperació?

Cal saber posar-se en el lloc de l’altre i tenir molta empatia. Si no pots entendre el què està vivint la persona que tens al davant, és molt complicat poder abordar el que li passa a ell i allò que passa al seu voltant.

Ara també ets director i coordinador dels projectes sanitaris de l’ONG Ayuda Sri Lanka; com vas unir-te al projecte?

Ayuda Sri Lanka la va fundar un surfista després del tsunami de 2004 i llavors es va convertir en un centre de referència on es distribuïen aliments i es feien revisions mèdiques. L’any 2016 vaig anar al país amb una companya de residència per veure quines eren les necessitats mèdiques que hi havia i la resposta va ser brutal. Vam treballar moltíssim i vam detectar que faltava molta educació sanitària. A la tornada, després de quatre anys estem desenvolupant projectes per a la comunitat de prevenció primària i d’educació sanitària.

L’any 2019 vas aconseguir una beca Bada que t’ha permès fer una estada formativa de cinc mesos a Liverpool. Què t’ha aportat l’experiència?

He fet un postgrau de Medicina Tropical i Higiene a la Liverpool School of Tropical Medicine. Estic molt content amb l’experiència perquè ha significat fer un pas endavant en el camí de la cooperació. He pogut adquirir coneixements teòrics, que és una base molt important per poder continuar desenvolupant la pràctica a fora. A escala personal, m’ha fet obrir l’horitzó i la ment pel simple fet de conèixer altres persones amb les mateixes inquietuds que jo.

Accés a l'entrevista completa.