Casos d’èxit dels Fòrums d’Inversió Healthcare
INNOVACIÓ

Casos d’èxit dels Fòrums d’Inversió Healthcare

Després de més de deu anys celebrant els fòrums d’inversió de referència del sector biomèdic, se’n va fer una sessió especial per compartir els casos d’èxit. D’entre les més de 250 empreses que han fet el seu pitch, se’n van seleccionar tres perquè expliquessin la seva experiència. En l’acte, es van abordar les dues perspectives: la de CEO de projectes d’emprenedoria i la d’inversors.

Van presentar l’acte la gerent del Programa d’Emprenedoria del CoMB, Nadia Pons; el  director d’ESADE BAN, Fernando Zallo, i el director general de Biocat, Jordi Naval, i hi van participar les startups WIVI, Eva García Ramos; PSIOUS, Xavier Palomer, i ABLE Human Motion, Alfons Carnicero. També van donar la seva visió tres inversors, dos business angels que inverteixen pel seu compte, Lluís Bonell i Javier Quinoa, i la perspectiva des del vehicle d’inversió del Banc de Sabadell de Marta Campillo.

A continuació, reproduïm una part del debat celebrat el passat setembre.

Nadia Pons – Els Fòrums d’Inversió Healthcare Barcelona són un aparador per a projectes de ciència disruptiva que tinguin impacte en medicina i salut. Comptem amb la col·laboració de BioCat, Barcelona Activa de l’Ajuntament de Barcelona i amb ESADE BAN. En els més de deu anys del fòrum hem seleccionat 246 empreses i aquestes han aconseguit aixecar, ja sigui en el fòrum o després per altres tipus d’instruments, prop de 150 milions d’euros; per tant, estem molt contents perquè al final les empreses que passen pel Fòrum acaben tenint èxit. En els criteris de selecció busquem que hi hagi una proposta disruptiva, saber en quina fase de desenvolupament es troben els projectes, volem veure si hi ha una prova de concepte, que s’hagin fet validacions i contacte amb els usuaris. Volem veure quina és l’oportunitat de mercat, la necessitat mèdica no coberta i quins són els avantatges competitius.

Jordi Naval – El rol de BioCat és sobretot identificar, en col·laboració amb el CoMB, projectes de biomedicina, de dispositius mèdics i de diagnòstic que estiguin a les fases inicials i ajudar–los en aquest viatge des de la ciència, la tecnologia i la creació de companyies fins a la implementació en el mercat. Estem en un dels millors moments en la història per desenvolupar projectes tecnològics avançats en aquest sector. La prova d’això és que a Catalunya la xifra d’inversió en biomedicina aquest any 2020 és de record.

Fernando Zallo – A ESADE–BAN fa 10 anys que col·laborem amb el CoMB, BioCat i Barcelona Activa en l’organització dels Fòrums. En aquest període, les xifres són tan impressionants que demostren la utilitat d’aquests fòrums per trobar oportunitats d’inversió. Per això hem pensat a mostrar tres exemples d’aquestes empreses que han trobat finançament en diferents etapes. Per incrementar la inversió en el sector salut, en la nostra xarxa d’inversions, estem impulsant diverses iniciatives: la primera és la creació d’un fòrum específic per a empreses d’ehealth i en l’edició d’aquest any, celebrada el 29 d’octubre, ens vam centrar en telemedicina.

Nadia Pons

Eva García – El principal objectiu de WIVI és millorar la qualitat de vida a través de la visió. Hi ha certes disfuncions visuals que afecten tant nens, amb una prevalença sobre l’aprenentatge, com adults.  Mitjançant un entrenament adequat de la visió, fem tant l’avaluació com l’entrenament per millorar certes disfuncions visuals i la qualitat de vida. Ens vam presentar dues vegades al Fòrum, teníem un inversor alemany i el producte a nivell prova de concepte. Les proves locals funcionaven molt bé, però ens faltava el recorregut perquè el poguéssim escalar i tenir l’experiència d’usuari que es va convertir en real el 2019. Ara estem en ple llançament i l’hem anunciat amb un gran grup aquest any. El Fòrum ens està ajudant a donar visibilitat al nostre projecte.

Xavier Palomer  – A PSIOUS fem eines per a professionals en salut mental, basades en diverses tecnologies, i una de les que sona més és la de realitat virtual que permet exposar al pacient a situacions que li generen aquesta patologia. Quan el pacient amb aquest desordre mental s’hi exposa, normalitza la situació i redueix el nivell d’ansietat, estrès, etc. Ens hem presentat diverses vegades als Fòrums. El 2015 va ser la primera i el 2018 va ser la darrera, en què vam tancar amb inversors. En aquell moment érem 12 persones a la companyia, avui en som més de quaranta i gairebé hem triplicat la facturació. Ens va canviar la vida, per tant,motivo a tothom perquè s’hi presenti i hi participi.

Alfonso Carnicero –  ABLE Human Motion és una startup que es va fundar el 2018. A finals d’aquell any vam participar al Fòrum d’ESADE–BAN. Resolem els problemes de la mobilitat i ho fem a traves de Nexus Creator Roboticos. Són dispositius que es posen al voltant del cos d’una persona i supleixen els moviments que no pot fer aquesta persona amb moviments motoritzats. Hem creat el primer exoesquelet que es fàcil d’utilitzar, econòmic i lleuger, de manera que es pot transportar fàcilment. Ho hem fet gràcies als inversors que participen en aquestes rondes. Des que vàrem tancar la ronda d’inversió, el canvi ha estat brutal i la companyia s’ha professionalitzat. A més a més, en tan sols un any hem pogut fer 5 interaccions pel que fa a desenvolupament de producte i les hem provat en 11 pacients. Estem començant a fer unes proves clíniques a Alemanya i a l’Institut Guttman. 

Marta Campillo – Els fòrums que se celebren al Col·legi de Metges i els d’ESADE–BAN són un referent en el sector, perquè estan vinculats amb els principals centres d’investigació, hospitals d’on es reben els millors projectes en fase de constitució. Per tant, per a nosaltres, un fòrum com el del Col·legi és una oportunitat per identificar projectes, així com per poder fer networking amb altres emprenedors i inversors. Pel que fa als criteris d’inversió en el cas de BStartup del Banc de Sabadell, nosaltres som generalistes, focalitzem en companyies de base tecnològica i digital en el sentit ampli i des de fa 3 anys també ens hem interessat en projectes de l’àmbit de la salut i n’estem molt contents; tenim companyies en la cartera que han passat pels fòrums.

Javier Quinoa –  Sóc un petit business angel absolutament generalista. M’agrada la capacitat de les empreses de ser disruptives, de trobar productes que tinguin realment èxit i puguin penetrar fàcilment en el mercat i això s’aconsegueix sobretot en el sector salut. En el cas de WIVI em va ser bastant fàcil avaluar–lo. En la primera sessió ja vaig tenir aquest impacte, complien els principals requisits que per a mi ha de tenir una inversió, eren emprenedors amb molt potencial i amb diferent perfil, un de més científic i tecnològic i un altre de més econòmic i organitzatiu. Això em transmetia la tranquil·litat que el producte podia tenir èxit. També la capacitat de penetrar en el mercat i que tinguessin els contactes per poder arribar a una bona distribució. També demano que l’horitzó sigui raonable i que comptin amb inversors importants amb capacitat de seguiment del projecte des del principi.

Lluís Bonell – Jo fa 4 anys que sóc inversor actiu. Necessito informació d’experts i de gent que tingui més experiència en el sector i en aquest fòrums ho trobes, tens accés a una sèrie d’informacions molt qualitatives que t’ajuden. A l’hora dels criteris de decisió, és fonamental que participi un inversor potent que confirmi la bondat de la inversió, que hagin tingut reconeixement, que tinguin rondes importants, premis, tot això compta. Vaig decidir entrar a PSIOUS perquè en Xavier va fer una molt bona exposició del problema que volia solucionar, vaig entendre molt bé la solució que presentava i, finalment, en les reunions que vàrem tenir  em va demostrar que tenien idees clares.

Acte complet a:https://www.youtube.com/COMBarcelona