Vacunació
CoMB MÓN PROFESSIONAL

Sessió per aclarir dubtes sobre la vacunació a professionals en exercici

Més d’un miler de participants en el webinar amb experts del passat 20 de gener

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va organitzar, al gener, el webinar Vacunació COVID-19 als professionals sanitaris: on som? La sessió telemàtica, que va aplegar més de mil usuaris connectats en directe a través de la plataforma Zoom, va tractar les especificacions de les diverses vacunes contra el SARS-CoV-2 i va abordar l’estratègia de vacunació dels professionals sanitaris a Catalunya, en un moment en què tot just s’havia iniciat l’administració de vacunes.

El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, va donar la benvinguda a l’acte, i el cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, el va presentar i moderar, tot donant pas als dos ponents: el secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, i la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins. 

Jaume Padrós va destacar el “repte colossal que tenim plantejat ara, no només els metges i professionals sanitaris, sinó tota la societat: vèncer a través de la vacunació aquesta pandèmia”. Aquest repte, va afirmar, “comença per la vacunació de tots els professionals de la salut”.

Antoni Trilla va introduir breument el debat i va explicar el paper de les vacunes enfront de la COVID-19: “prevenir la infecció del virus, evitar el desenvolupament de la malaltia en les seves formes més greus, reduir la mortalitat i prevenir la transmissió”, fins a “arribar a la immunitat de grup”.

Magda Campins va fer una presentació sobre les especificacions tècniques de les vacunes contra la COVID-19, en la qual va explicar les tecnologies que s’han fet servir en cada cas i va aclarir el principals dubtes que s’han generat al voltant del “perquè aquestes vacunes s’han fabricat tan ràpidament” i, finalment, algunes dades sobre la seva seguretat i efectivitat. 

Josep Maria Argimon va parlar del pla de vacunació del professionals sanitaris a Catalunya, detallant “en quina situació ens trobem i quines són les perspectives”. Argimon va explicar que, pel que fa a la vacuna de Pfizer-BioNTech, hi havia “el compromís, tot i que no la garantia” de rebre’n “70.000 dosis cada setmana durant 12 setmanes”.

Trilla va moderar el torn de preguntes, amb qüestions relatives als terminis i previsió de vacunació de tots els professionals, tant del sistema sanitari públic, com concertat i privat; la conveniència de vacunar persones embarassades, immunodeprimides o infants; la durada de la immunitat; els efectes secundaris o reaccions en persones amb al·lèrgies; l’administració de vacunes als centres de treball o a domicili per a persones dependents i els seus cuidadors i la priorització de la vacunació per a metges jubilats, entre d’altres. 

Accés al webinar complet.