La questió
CoMB MÓN PROFESSIONAL

Creus que el fet de ser dona condicionarà d’alguna manera el teu futur a la professió mèdica?

Anna de Daniel i Bisbe

Anna de Daniel i Bisbe,
R1 d’Hematologia i Hemoteràpia a l’Hospital Clínic de Barcelona

Sí, tot i que en els últims anys la situació de la dona a l’entorn sanitari ha millorat, és indubtable que encara queda feina per fer. Les dones suposem més del cinquanta per cent de les facultatives, però en canvi tenim poca visibilitat en posicions de responsabilitat. Els rols assignats tradicionalment i la maternitat dificulten la progressió professional en entorns on hi ha poca conciliació amb la vida personal i familiar. Durant els primers anys de residència les diferències no són tan clares, però els anys i ser mare són un punt d’inflexió, ja que suposen una pausa a la carrera professional mèdica i investigadora. La millora de les condicions laborals i l’ús de la baixa paternal poden igualar homes i dones al món mèdic i permetre que ser mare no sigui un impediment per arribar a posicions de lideratge..


Clàudia Riera Soler

Clàudia Riera Soler,
R3 de Medicina Familiar i Comunitària CAP de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat

Metges i metgesses iniciem al mateix moment les nostres carreres professionals, però és pel camí que es generen les diferències. El sistema establert i la societat en què vivim tenen uns efectes en el nostre paper a nivell laboral, i creen esquerdes entre homes i dones.

El canvi, de moment, no és una realitat, i encara queda un llarg camí si el que volem són les mateixes oportunitats. Malgrat això, vull ser optimista. El viratge en el nombre de dones respecte a homes a les aules de les universitats de medicina del nostre país, amb majoria de les primeres; les noves lleis que avalen la igualtat de setmanes de baixa de maternitat i paternitat; més consciència i la reducció, no suficient encara, de les bretxes salarials... Uns primers passos, una oportunitat per tal que el fet de ser dones no ens condicioni el nostre futur de metgesses.


Maria Ciutad Celdrán

Maria Ciutad Celdrán,
R1 de pediatria a l’Hospital Sant Joan de Déu

Totalment. De fet, comença a condicionar-nos des de bon principi. A la universitat ens arriben consells sobre els avantatges d’iniciar-nos en la maternitat durant la residència. La vida privada d’una persona no hauria d’influir en la seva vida laboral. Durant les pràctiques de la universitat ja experimentes situacions desagradables i incòmodes. Situacions i comentaris desafortunats que difícilment rebran companys del sexe masculí. La dona sembla veure’s forçada a mostrar més seguretat i fermesa en qualsevol procés establert en comparació amb el seu company de sexe masculí.

La diferència en la promoció professional dels homes respecte de les dones queda plasmada en el nombre de caps de sexe masculí de qualsevol hospital sobre el femení. Em quedo amb el model de doctores referents que són cada cop més visibles i amb la fortalesa que m’aporta ser dona.


Paula Pujals

Paula Pujals,
R-2 de Pneumologia a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Que el fet de ser dona condicionarà el meu futur com a metgessa no és cap gran enigma. Malauradament, sabem que sí, que encara hi ha moltes persones que continuen esperant que vingui el “doctor”, que sigui el “jefe” qui parli amb elles, i per a les quals nosaltres continuarem sent, simplement, les “nenes”. Sabem també que, si algun dia volem arribar a dalt, el camí serà molt ardu, només pel fet de ser dona. I, precisament per tot això, penso que hem de lluitar, en aquesta i en totes les professions. Perquè no hi ha cap altra solució... Sovint, quan sento algun comentari desafortunat d’un pacient, malgrat sé que segurament no hi ha cap mala intenció, em fa venir una sensació que combina ràbia i llàstima a parts iguals: “Tan joveneta i ja ets doctora?” o “Quina edat tens...? Si podries ser la meva neta...” És per això que sempre tinc una paraula educada preparada per poder contestar, mig en broma, però amb claredat i sinceritat. Nosaltres som el canvi i aquest canvi ja ha començat..

 

Articles complets a: blogcomb.cat