Jaume Padrós i Selma
CoMB

Una veu crítica i, alhora, constructiva

Iniciem l’any 2018 amb una nova Junta de Govern i una nova Assemblea de Compromissaris. Personalment, m’honora profundament presidir aquest equip, format per companys d’una enorme vàlua personal i professional i amb moltes ganes i capacitat de dedicar esforços i il·lusió al Col·legi i a la professió. Com podeu comprovar, la composició de la nova Junta combina experiència i renovació, pluralitat i representativitat. Estem segurs que aquest equilibri aportarà les dosis necessàries de continuïtat i de noves idees per consolidar i impulsar iniciatives i projectes que considerem importants per a la professió i per als col·legiats i que volem dur a terme al llarg dels quatre anys vinents.

No vull deixar passar l’ocasió per agrair públicament i de tot cor la feina feta, el compromís i la dedicació als companys i companyes que han format part de l’anterior Junta i que no ens acompanyaran en aquesta nova etapa, així com a tots els delegats que, durant els últims quatre anys, han format part de l’Assemblea de Compromissaris. 

Alhora, també vull expressar el meu agraïment i donar la benvinguda a les noves incorporacions, tant als nous membres  de la Junta de Govern, com als nous compromissaris i als nous presidents de les juntes comarcals. Tenim tots plegats molta feina a fer al davant.

Amb aquesta revista, trobareu, a més d’un suplement dedicat als Premis a l’Excel·lència 2017, una breu publicació que recull els 68 punts del programa de govern de la nova Junta. El trobareu també al web del Col·legi. Hem considerat oportú deixar constància del que serà el nostre compromís per als propers quatre anys.

Tenim la responsabilitat de defensar la professió, la seva cohesió i els seus valors, així com de garantir la qualitat de l’acte mèdic davant la societat, mitjançant el control de l’exercici. Amb aquests objectius, els  nostres principals eixos d’acció seran: la promoció del lideratge dels professionals i de la seva participació activa en els òrgans de govern i de decisió de les organitzacions sanitàries; la lluita contra la precarietat i per la millora de les condicions laborals, i l’avenç en el repte de la conciliació i l’abordatge del relleu generacional de la professió, tant al sector públic com al privat. A més, seguirem treballant en l’acompanyament i suport als companys que es troben en situacions de vulnerabilitat.

El nostre és un programa ambiciós i esperem complir-lo. Som conscients que vivim moments complexos i que, com a institució, tenim algunes limitacions, car no disposem d’instruments concrets per condicionar polítiques de recursos o salarials. Sí que disposem, però, de la credibilitat i l’auctoritas que ens atorga el coneixement expert i la confiança dels ciutadans per influir en les decisions i en la consideració de prioritats. Des de la lleialtat institucional i sempre amb la voluntat de construir, serem crítics, formularem propostes i col·laborarem activament amb els agents sanitaris en la defensa dels interessos dels metges i metgesses, dels nostres pacients i del nostre sistema sanitari.

Jaume Padrós i Selma,
president del Col·legi de Metges de Barcelona