Jaume Padrós
CoMB

125 anys de compromís cívic i professional

Encara estic impressionat i enormement agraït per la visita que fa unes setmanes va fer al Col·legi el catedràtic emèrit d’Història Contemporània Borja de Riquer. La Junta de Govern va convidar el professor a l’acte institucional de celebració del 125è aniversari del Col·legi i De Riquer va oferir una interessantíssima conferència sobre el paper dels metges dins de la societat catalana de finals del segle xix i començaments del xx. Una conferència perfectament documentada que es va convertir en un merescut homenatge a tota una generació de metges compromesos amb la modernitat, amb la voluntat de millora professional, amb el progrés social i amb el compromís polític. Us convido i us animo a llegir en aquestes pàgines la crònica de l’acte i a recuperar la conferència íntegra per escrit de Borja de Riquer, que trobareu al nostre web. De ben segur que us sentireu orgullosos de formar part d’una professió marcada al llarg dels anys pel compromís cívic i la implicació social dels que la van exercir en el passat i dels que l’exercim en l’actualitat.

El Col·legi està de celebració. Són 125 anys d’història i de voluntat de reafirmar la nostra professió i els valors que la defineixen, així com de vetllar pel dret a la salut dels ciutadans. Tant els membres de la Junta com l’equip del CoMB hem volgut fer una celebració austera, prioritzant la qualitat i l’interès dels actes programats i de les iniciatives que hem anat engegant al llarg de l’any. A més de l’acte institucional, en aquestes pàgines trobareu també la presentació de l’Institut de Formació Mèdica i Lideratge, l’IFMiL, la gran aposta dels quatre col·legis catalans per oferir una formació innovadora i transversal que promogui, com a eix vertebrador, les habilitats necessàries per al lideratge mèdic. L’acte de presentació de l’IFMiL va comptar amb un altre convidat d’excepció, el físic i director de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), Lluís Torner, que ens va parlar de lideratge i de la gestió i retenció del talent en un centre de recerca d’excel·lència que, des de Castelldefels, ha aconseguit estar a l’alçada dels millors del món.

Torner ens va enumerar alguns dels projectes que equips de l’ICFO estan duent a terme i que tindran repercussions en la medicina. Des del Col·legi, volem aprofundir i conèixer de prop com altres disciplines estan aportant nous coneixements a la medicina que ja estan revolucionant la pràctica clínica i l’assistència. En aquest sentit, el Col·legi també va acollir recentment una sessió dedicada a la impressió 3D, on vam poder conèixer de primera mà experiències pràctiques que ja estan duent a terme amb aquesta tecnologia diferents equips d’hospitals catalans en col·laboració amb empreses i professionals de la bioenginyeria.

La darrera cita de l’estiu tindrà lloc, com sempre, a Puigcerdà, a la 19a Jornada d’Estiu de la Professió Mèdica, que el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya organitza dins de la Universitat d’Estiu Ramon Llull. En aquesta ocasió, hem convidat bioinformàtics, biòlegs experts en genòmica, bioenginyers, etc. per aprofundir una mica més en el que hem batejat com “La medicina més enllà dels metges”. Us en parlarem a la propera revista. Fins llavors, bon estiu i us desitjo que gaudiu d’un merescut descans!


Jaume Padrós Selma,
president del Col·legi de Metges de Barcelona