La qüestió
CoMB MÓN PROFESSIONAL BONA PRAXI

La qüestió

Quin és el paper dels metges davant de les fake news de salut a la xarxa

Joaquim Julià

Joaquim Julià,
director assistencial de l’Institut Català d’Oncologia de Badalona, Hospital Germans Trias i Pujol

Els metges tenim l’obligació de tenir un rol actiu. En primer lloc, hem de ser presents a la xarxa: les noves tecnologies hi són per quedar-se i, si no hi som, d’altres ocuparan el nostre lloc.

Per altra banda, hem d’actuar com a generadors i difusors de continguts confiables i rigorosos. Hem de ser capaços de complir amb ètica professional aquest nou rol professional. També hem de ser capaços de ser contrapès en la difusió de les fake news i ser agents actius en la denúncia de continguts maliciosos, tal i com ho fem en la nostra activitat professional analògica.


Amalia Arce

Amalia Arce
pediatra, responsable d’E-salut i comunicació de la Fundació Hospital de Nens de Barcelona, direcció del centre Món Pediàtric i autora del blog “Diario de una mamá pediatra”

Els metges hem de considerar que part de la nostra tasca consisteix en la informació als pacients i en la divulgació dels temes de salut per tal de fomentar una bona educació sanitària de la població.

A la xarxa no ens queda cap més opció que combatre les notícies falses aportant coneixement científic, una tasca que és laboriosa i, de vegades, complexa. També buscar la complicitat de l’Administració per tal de denunciar determinades publicacions o activitats pseudocientífiques.

De cara als pacients, la nostra actitud ha de ser conciliadora i estendre la mà, perquè al capdavall acaben sent víctimes d’aquestes persones que busquen un lucre amb les notícies i publicacions falses.


Joan Escarrabill

Joan Escarrabill,
pneumòleg, Programa d’Atenció a la Cronicitat i membre del comitè de redacció del Portal Clínic. Hospital Clínic

Les tecnologies digitals permeten oferir informació personalitzada d’una manera molt ràpida i en gran quantitat. A més, es produeix un “biaix de confirmació” (tendència a tenir en compte només les informacions que confirmen els nostres punts de vista). Els metges podem fer algunes coses:

A. Recomanar fonts fiables (llocs web acreditats).

B. Promoure el pensament crític, en el marc d’un model deliberatiu. La ignorància no s’ha d’omplir de fake news sinó del reconeixement del problema, de l’estudi i la reflexió (i això vol dir feina i temps).

C. Traduir informacions: moltes notícies són parcialment certes, especialment quan es refereixen a innovacions. Potser són certes al laboratori, però allò que cal explicar és com s’apliquen al món real, ara mateix.

D. La majoria de les respostes a les fake news s’han de construir d’una manera col·laborativa. La ciutadania ha de participar en el disseny de les solucions.


Irene Puig

Irene Puig
periodista. Portaveu de l’Associació Celíacs de Catalunya

És clau que els metges no sols informin els pacients sobre la seva malaltia, sinó que també els dediquin uns minuts per explicar-los que, si tenen un dubte i busquen la resposta a Internet, han de cercar fonts fiables: webs mèdics acreditats, webs d’associacions de pacients o d’institucions oficials com el canal de Salut de la Generalitat, entre d’altres.

A l’Associació Celíacs de Catalunya hem fet una enquesta a 1.210 pacients i 90 metges especialitzats, i una de les conclusions és que el 20 % dels celíacs catalans utilitza Internet com a principal font d’informació per seguir el seu tractament. Això pot ser preocupant si es té en compte que en alguns webs, blogs, xarxes socials o fòrums hi ha molta informació de salut errònia. Per tant, per combatre les fake news de salut a la xarxa una de les claus és que els mateixos pacients prenguin consciència de la importància d’informar-se a través de fonts oficials i vàlides, que ofereixen informació contrastada i tenen en compte l’evidència científica. Es tracta de la seva salut!