Grup Janus

Esther Pallisa, Jaume Padrós i Àlvar Agustí.

CoMB MÓN PROFESSIONAL

Professionals de la salut impulsen el Grup Janus

Iniciativa per aportar l’experiència de metges com a pacients i proposar millores al sistema sanitari

D’una banda, han viscut l’experiència de ser pacients de malalties greus. De l’altra, com a professionals, coneixen de primera mà com funciona el sistema sanitari. Els membres del Grup Janus són metges, metgesses i altres professionals de la salut que, després d’haver acumulat vivències molt intenses com a pacients, s’han proposat aprofitar aquesta combinació d’experiència i coneixement per aportar idees i reflexions que contribueixin a millorar l’assistència sanitària de tots els ciutadans.

La idea va ser presentada al Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) en una roda de premsa i en una taula rodona posterior, des d’on va ser acollida amb entusiasme i es va donar tot el suport als promotors per constituir un grup de treball que fes possible el seu desenvolupament. El nom del grup, Janus, fa referència a la figura del déu romà de dues cares, que representa la visió dual: com a metge i com a malalt. Van participar a la roda de premsa el president del CoMB, Jaume Padrós, juntament amb dos dels membres fundadors del Grup Janus, Esther Pallisa i Àlvar Agustí, els quals conjuntament amb la resta de membres fundadors, Manel Escobar i Domingo Escudero, van participar en la taula rodona de presentació de la iniciativa, moderada per la periodista, Núria Jar.

El Grup es defineix pels següents principis fundacionals:

Una missió
Contribuir a millorar l’experiència com a pacient del ciutadà que fa ús del sistema sanitari.

Un projecte
Constituir un laboratori d’idees en forma de plataforma oberta i multidisciplinària que estimuli i afavoreixi la reflexió sobre l’experiència dual dels seus membres (com a pacients i, per tant, com a usuaris del sistema sanitari, i com a metges i professionals sanitaris que el coneixen des de dins) per tal de contribuir a la millora del funcionament del sistema sanitari i de la qualitat assistencial.

Uns valors
- Compromís amb la millora del sistema sanitari.
- Transparència en el funcionament com a grup d’opinió sense ànim de lucre.
- Responsabilitat en la formulació de propostes de millora, des del vessant dels professionals sanitaris.
- Concreció en la cerca de vies per implementar les recomanacions del grup al sistema sanitari.
- Sostenibilitat de les solucions proposades, tant econòmicament, com social i mediambiental.

Uns objectius
- Organitzar reunions periòdiques per debatre temes específics en relació amb la missió i el projecte del Grup Janus.
- Publicar un informe anual de recomanacions del grup, que serà difós pel CoMB i que es posarà a disposició dels professionals i de les autoritats sanitàries de Catalunya.