OBITUARIS

Albert Oriol (1934-2019)

Un gran mestre i una gran persona

El 2 d’abril de 2019 ens va deixar el doctor Albert Oriol i Bosch, una de les persones més influents en l’educació mèdica a les nostres facultats. La seva vida professional, acadèmica i política va ser ben prolífica, sempre dedicada a la formació dels professionals. Entre altres fites, va formar part de la creació, planificació i posada en marxa de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va ser director general de Planificació Sanitària del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya entre els anys 1984 i 1986 i, seguidament, fins al 2003, va dirigir l’Institut d’Estudis de la Salut (IES).

El Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i la Fundación Educación Médica li van fer un homenatge pòstum, on hi van participar amics i companys del doctor Oriol. Entre els assistents, hi havia el president del CoMB, Jaume Padrós; l’expresident del CoMB i president de la Fundación Educación Médica, Miquel Bruguera; l’exconseller de Salut, Xavier Trias; el vocal del Consell Assessor de Salut Pública i del Comitè de Bioètica de Catalunya, Andreu Segura; el director de la Fundación Educación Médica, Jordi Palés, i la presidenta de la Fundació Puigvert, Helena Ris.

Miquel Bruguera va fer un repàs de la biografia d’Albert Oriol i Bosch, on va revelar el perquè del seu interès per la formació dels metges. Xavier Trias va destacar d’Oriol el seu entusiasme per l’educació sanitària dels professionals. “Era una persona convençuda que el sistema sanitari català havia de tendir a l’excel·lència i això passava per la formació dels professionals”. Andreu Segura, que el va conèixer com a professor i, posteriorment, van conrear una bona relació d’amistat, en va destacar la seva sinceritat i pragmatisme i també la seva capacitat de diàleg. La curiositat era un tret ben característic del professor, qualitat que també va destacar Jordi Palés, per qui va ser un veritable referent en educació mèdica: “Oriol sempre conduïa amb les llums llargues, sempre marcant l’itinerari a seguir”. Els seus principis, tal com els va descriure Helena Ris, eren “el joc net, l’honestedat, la disciplina, el sacrifici, l’esforç col·lectiu i el respecte per l’altre i per l’àrbitre”.

Albert Oriol va rebre molts reconeixements durant la seva carrera, entre els quals, el Premi a l’Excel·lència Professional que li va concedir el Col·legi de Metges de Barcelona l’any 2004.